Oesterstekers gezocht!

Vismagazine_Oesters

In mei starten de voorrondes voor het Nederlands Kampioenschap Oestersteken. Op Hemelvaartsdag gaan de eerste oesterstekers de strijd aan op het wijnfestival Villa’s culinaire wijntheater weekend in Haarlem-noord. Daarna volgen er nog twee voorrondes op 18 en 24 september.

De beste vier van elke voorronde gaan door naar de finale op 9 oktober tijdens de horecabeurs BBB in Maastricht. Daar plaatsen de nummers een en twee zich voor de Europese Kampioenschappen in Zweden en de World Cup in China. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de verschillende voorrondes:

De jury

Deelnemers moeten 30 oesters opensnijden. Een deskundige vakjury beoordeelt hun werk. Zij letten daarbij niet alleen op de tijd, maar kijken ook of de oesters vakkundig zijn opgemaakt. Zo controleren ze of de oester mooi is losgesneden, of er geen gruis aanwezig is en of het vlees is beschadigd. Voor elk minpuntje dat ze vinden komen er strafsecondes bij de eindtijd.

Tijdens de eerste voorronde op 10 mei bestaat de jury uit Wil van Merkenstijn van Schmidt Zeevis en Friso Huizinga van Friso Huizinga Communicatie. Merkenstijn is ook van de partij tijdens de 2e voorronde op 18 september, samen met Holger van der Heul van De Oesterparel en de huidige Nederlandse Kampioen Peter Oreel. De juryleden voor de derde voorronde en de finale zijn nog niet bekend.

De organisatie van het NK Oestersteken

Het NK Oestersteken wordt sinds 1993 georganiseerd door Stichting Europa Culinair en Mecc Maastricht. De afgelopen zeven jaar gaf Het Wijntheater hier een professionele draai aan door landelijk drie voorrondes te organiseren. Dit heeft geleid tot meer bekendheid voor de Zeeuwse oesters in heel Nederland.

De organisatie is verbonden aan de International Oyster Opening Association en handhaven dezelfde reglementen.

   
Lees ook
‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

250 deelnemers, waarvan 50 uit het buitenland, een keur aan nationale en internationale sprekers, een drukbezochte beurs. De Schelpdierconferentie van 2020 overtrof de vijf voorgaande edities.

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Redactiestage bij onze Food vakbladen

Redactiestage bij onze Food vakbladen

Wij zoeken een nieuwe stagiair! Kom jij ons team versterken? Je gaat aan de slag voor de websites, bladen en social media. Je schrijft artikelen, maakt vlogs, bezoekt congressen en beurzen en gaat op reportage.