Oestersymposium 2018

Oesterboorderkor Nico Boertjes (110)

De Nederlandse Oestervereniging organiseert dit jaar voor het eerst een symposium over de situatie in de Nederlandse oestersector. Het Oestersymposium 2018 vindt voorafgaand aan de officiële opening van het Nederlands/Belgisch oesterseizoen plaats.

De Nederlandse oestersector

Door voornamelijk externe omstandigheden heeft de Nederlandse oestersector de laatste jaren te maken met een dalende productie. De sector verliest marktaandeel door de groeiende productie van oesters in omliggende Europese landen. De financiële situatie van met name verschillende kweekbedrijven staat erg onder druk en wordt er dringend gezocht naar toekomstbestendige oplossingen.

Zo onderzoekt de Hogeschool Zeeland of de sector maatregelen kan nemen tegen de oesterboorder, zodat de traditionele bodemcultuur behouden kan blijven. Daarnaast doen verschillende kwekers proeven met off-bottom kweek. De vraag is of hierbij de kosten niet te hoog worden en of de markt bereid is om meer voor deze speciale oester te betalen.

Oestersymposium

Tijdens het Oestersymposium komen al deze zaken en andere zaken aan bod. Het programma ziet er als volgt uit:

  • 11:00 Ontvangst
  • 11:30 Welkomstwoord en toelichting situatie oestersector voorzitter NOV – Dhr. Kees van Beveren
  • 11:45 Presentatie HZ Delta Academy over ‘leven met de oesterboorder’
  • 12:00 Oesterkwekers over situatie bodemkweek en vooral over de proeven off-bottom kweek
  • 12:15 Mevr. Eva Verwijs, van de handelsfirma Premier, zal een toelichting geven over de huidige situatie in de markt en haar visie voor de toekomst.
  • 12:30 Korte forum discussie (geleid door de gedeputeerde dhr. Jo-Annes de Bat) met de sprekers
  • 12:50 Afsluiting gevolgd door een lichte lunch
  • 14:00 Afvaart bij Oesterij voor officiële opening seizoen

Belangstellenden kunnen zich voor dit symposium aanmelden via info@oestersymposium.nl. Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland.

Lees ook:

 
Lees ook
‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

250 deelnemers, waarvan 50 uit het buitenland, een keur aan nationale en internationale sprekers, een drukbezochte beurs. De Schelpdierconferentie van 2020 overtrof de vijf voorgaande edities.

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Waterkwaliteit van invloed op oesters

Waterkwaliteit van invloed op oesters

Ze zijn er weer: oesters. Er is nieuwe aanvoer van deze Zeeuwse zilte zaligheid. In Bruinisse werd de start van het nieuwe oesterseizoen omlijst met het NK Oestersteken. Maar eerst ging de aanwezige pers het water op… en ook in.