Oestervereniging wil verbod op oesterrapen particulieren

Oesters rapen Waddenzee

De Nederlandse Oestervereniging wil een verbod op het oesterrapen door particulieren. Voorzitter Kees van Beveren vindt dat alleen kwekers oesters mogen rapen. Zij controleren de kwaliteit van het water en oesters. Particulieren doen dit niet, terwijl de consumptie van een foute oester gevaarlijk kan zijn. Dat meldt RTL Nieuws.

Regels voor oesterrapen

Er zijn regels voor het rapen van oesters door particulieren. Particulieren mogen maximaal 10 kilo per persoon en alleen voor eigen gebruik rapen. Ze mogen dit niet doen op verhuurde schelpdierpercelen en moeten andere dieren en planten met rust laten. In een reactie zegt Van Beveren dat dit niet wordt gecontroleerd en dat er foto's zijn van gezinnen die met 'een auto vol oesters' vertrekken.

Van Beveren wijst erop dat er voor andere zeeproducten, zoals het snijden van zeekraal en lamsoor, een vergunning nodig is. "Het is dan oneerlijk dat oesters zo meegenomen mogen worden" zegt hij tegen RTL Nieuws.

Eiwit in oesters

Sonja Smit van Oestour, organisator van zoektochten naar schelpen, is het niet met hem eens. Zij gelooft dat er voldoende oesters zijn. Volgens haar worden de meeste mensen ziek van oesters omdat ze niet tegen het eiwit in het schelpdier kunnen. Zij denkt particulieren beter moeten worden voorgelicht over de bereiding van oesters. Handhaven lijkt haar onmogelijk.

Het standpunt van de provincie Zeeland hierover is niet bekend. Volgens RTL Nieuws is de provincie wel aan het onderzoeken of de mogelijkheden voor het recreatief snijden van zeegroenten en het rapen van schaaldieren verruimt kunnen worden.

Foto: Wikimedia

 
Lees ook
Zevende editie Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Zevende editie Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Brasserie “De Vluchthaven” en Krijn Verwijs Yerseke B.V. organiseren op maandag 16 september samen het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken. Drie dagen later, op 19 september, wordt het oesterseizoen officieel geopend.

DZM steekt oude producten in nieuw jasje

DZM steekt oude producten in nieuw jasje

DZM en de Seafood Steam Group zijn bezig met de snel groeiende business van scheermessen. Ook presenteren zij een uniek mosselconcept.

Oesters en kunstriffen geplaatst in windpark

Oesters en kunstriffen geplaatst in windpark

Natuur & Milieu, Stichting De Noordzee, Van Oord en Eneco Luchterduinen plaatsten 5 november kooien met platte oesters en rifballen in windpark Luchterduinen, 23 kilometer ten westen van IJmuiden. Met het project De Rijke Noordzee wordt onderzocht hoe natuurversterking en het opwekken van duurzame energie elkaar kunnen verrijken. ASN Bank maakt...