Oestervereniging wil verbod op oesterrapen particulieren

Oesters rapen Waddenzee

De Nederlandse Oestervereniging wil een verbod op het oesterrapen door particulieren. Voorzitter Kees van Beveren vindt dat alleen kwekers oesters mogen rapen. Zij controleren de kwaliteit van het water en oesters. Particulieren doen dit niet, terwijl de consumptie van een foute oester gevaarlijk kan zijn. Dat meldt RTL Nieuws.

Regels voor oesterrapen

Er zijn regels voor het rapen van oesters door particulieren. Particulieren mogen maximaal 10 kilo per persoon en alleen voor eigen gebruik rapen. Ze mogen dit niet doen op verhuurde schelpdierpercelen en moeten andere dieren en planten met rust laten. In een reactie zegt Van Beveren dat dit niet wordt gecontroleerd en dat er foto's zijn van gezinnen die met 'een auto vol oesters' vertrekken.

Van Beveren wijst erop dat er voor andere zeeproducten, zoals het snijden van zeekraal en lamsoor, een vergunning nodig is. "Het is dan oneerlijk dat oesters zo meegenomen mogen worden" zegt hij tegen RTL Nieuws.

Eiwit in oesters

Sonja Smit van Oestour, organisator van zoektochten naar schelpen, is het niet met hem eens. Zij gelooft dat er voldoende oesters zijn. Volgens haar worden de meeste mensen ziek van oesters omdat ze niet tegen het eiwit in het schelpdier kunnen. Zij denkt particulieren beter moeten worden voorgelicht over de bereiding van oesters. Handhaven lijkt haar onmogelijk.

Het standpunt van de provincie Zeeland hierover is niet bekend. Volgens RTL Nieuws is de provincie wel aan het onderzoeken of de mogelijkheden voor het recreatief snijden van zeegroenten en het rapen van schaaldieren verruimt kunnen worden.

Foto: Wikimedia

 
Lees ook
Oosterschelde weer open voor visserij op mosselen

Oosterschelde weer open voor visserij op mosselen

Het gehalte aan tetrodotoxine (TTX) in oostelijk deel van de Oosterschelde is weer gedaald onder de norm. Volgens de NVWA kan in dat gebied weer gevist worden op mosselen en oesters. De oesterputten in het Grevelingenmeer blijven nog wel dicht.

Zeeland krijgt Delta Kenniscentrum

Zeeland krijgt Delta Kenniscentrum

In de provincie Zeeland komt het Delta Kenniscentrum, een groot kennisinstituut op het gebied van voedsel, energie en water. Dit instituut komt naar Zeeland omdat de verhuizing van de marinierskazerne niet doorgaat. Dat bevestigen Haagse en Zeeuwse broonen aan Een Vandaag.

Roem van Yerseke en Prins & Dingemanse gaan verder als één bedrijf

Roem van Yerseke en Prins & Dingemanse gaan verder als één bedrijf

De schaal- en schelpdierenbedrijven Roem van Yerseke en Koninklijke Prins & Dingemanse hebben besloten om samen als één bedrijf verder te gaan. Dit gebeurt onder de vlag van Roem van Yerseke. Met deze fusie vormen ze het grootste mossel- en oesterverwerkende bedrijf van Nederland.