Omzetverdubbeling voor viskweker Kingfish

Yellowtail Kingfish

In 2021 wist Kingfish de omzet te verdubbelen, van 5 miljoen euro in 2020 naar 10.4 miljoen euro in 2021. De Nederlandse viskweker profiteerde van de grote vraag naar de Dutch Yellowtail in Europa en de Verenigde Staten en de uitbreiding van de productiecapaciteit. 

Sinds 2017 kweekt Kingfish Zeeland in Kats, vlakbij de Zeelandbrug, Dutch Yellowtail. Deze vis komt oorspronkelijk uit de Zuidelijke Oceaan bij Australië. Het is roofvis, verwant is aan de makreel, en het vormt een goed alternatief voor tonijn. Duurzaamheid staat centraal bij de viskweker. Zo wordt de Yellowtail Kingfish gekweekt in gezuiverd Oosterschelde water, krijgen de vissen organisch voedsel en geen antibiotica. De kweek vindt op duurzame wijze plaats met groene energie.

Verdubbeling verkoop

CEO Ohad Maiman is trots op zijn team. In 2020 verkocht het bedrijf 467 ton yellowtail, in 2021 verdubbelde dit naar 902 ton. Ook de gemiddelde verkoopprijs steeg met 6.5 procent naar €11,5 per kilo. De Dutch Yellowtail wordt nu verkocht in veertien landen. Onder de grootste afnemers bevinden zich Whole Foods, Conad, Auchan en El Corte Inglés. In 2021 produceerde het bedrijf 1.154 ton yellowtail.

Uitbreiding van het bedrijf

De expansie van het bedrijf op schema volgens Maiman. In Nederland wil hij de jaarlijkse productie verhogen van 1500 ton naar 3500 ton in 2022. Daarvoor wordt de viskwekerij momenteel verder uitgebreid. Ook met de uitbreiding naar de Verenigde Staten gaat het goed. Kingfish heeft toestemming gekregen om een nieuwe viskwekerij in Maine te bouwen en de grond hiervoor is aangekocht. Zodra de financiering rond is begint de bouw. Het doel is om in Maine een viskwekerij te bouwen waar in totaal 8500 ton yellowtail geproduceerd kan worden.

Bron: Kingfish

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Vishandel Van Wijk verhuist al na 9 maanden

Vishandel Van Wijk verhuist al na 9 maanden

Vishandel Van Wijk in Tilburg ging in februari 2022 van start. En nu al hebben Willem van Wijk en zijn vriendin Kim Venmans een heropening achter de rug. Ze zijn met hun team verhuisd naar een ruimer pand, waar het zelfbedieningsmeubel zorgt voor een aanzienlijke omzetstijging.

Vishandel Volendam heropent in nieuw pand Heiloo

Vishandel Volendam heropent in nieuw pand Heiloo

Hij heeft de gunfactor. Dat zegt Bart Karregat niet zelf, maar de klanten van Vishandel Volendam in Heiloo vinden dat. Karregat heeft op een andere plek in het winkelcentrum, één pand verderop, een toekomstbestendige winkel geopend.

'We zitten tegen een doorbraak aan’

'We zitten tegen een doorbraak aan’

De kweek van vis wordt wereldwijd steeds belangrijker om aan de vraag naar gezonde en duurzame eiwitten te voldoen. Ook in Neder­land speelt kweekvis een steeds grotere rol, met duurzaamheid en kwaliteit als uitgangspunt van de kwekers. Vandaag het laatste deel van deze rondvraag met Rick Leemans van Glasaal Volendam.