Omzetverdubbeling voor viskweker Kingfish

Yellowtail Kingfish

In 2021 wist Kingfish de omzet te verdubbelen, van 5 miljoen euro in 2020 naar 10.4 miljoen euro in 2021. De Nederlandse viskweker profiteerde van de grote vraag naar de Dutch Yellowtail in Europa en de Verenigde Staten en de uitbreiding van de productiecapaciteit. 

Sinds 2017 kweekt Kingfish Zeeland in Kats, vlakbij de Zeelandbrug, Dutch Yellowtail. Deze vis komt oorspronkelijk uit de Zuidelijke Oceaan bij Australië. Het is roofvis, verwant is aan de makreel, en het vormt een goed alternatief voor tonijn. Duurzaamheid staat centraal bij de viskweker. Zo wordt de Yellowtail Kingfish gekweekt in gezuiverd Oosterschelde water, krijgen de vissen organisch voedsel en geen antibiotica. De kweek vindt op duurzame wijze plaats met groene energie.

Verdubbeling verkoop

CEO Ohad Maiman is trots op zijn team. In 2020 verkocht het bedrijf 467 ton yellowtail, in 2021 verdubbelde dit naar 902 ton. Ook de gemiddelde verkoopprijs steeg met 6.5 procent naar €11,5 per kilo. De Dutch Yellowtail wordt nu verkocht in veertien landen. Onder de grootste afnemers bevinden zich Whole Foods, Conad, Auchan en El Corte Inglés. In 2021 produceerde het bedrijf 1.154 ton yellowtail.

Uitbreiding van het bedrijf

De expansie van het bedrijf op schema volgens Maiman. In Nederland wil hij de jaarlijkse productie verhogen van 1500 ton naar 3500 ton in 2022. Daarvoor wordt de viskwekerij momenteel verder uitgebreid. Ook met de uitbreiding naar de Verenigde Staten gaat het goed. Kingfish heeft toestemming gekregen om een nieuwe viskwekerij in Maine te bouwen en de grond hiervoor is aangekocht. Zodra de financiering rond is begint de bouw. Het doel is om in Maine een viskwekerij te bouwen waar in totaal 8500 ton yellowtail geproduceerd kan worden.

Bron: Kingfish

Dossiers
Lees ook
‘We kunnen ziektes goed in de hand houden’

‘We kunnen ziektes goed in de hand houden’

De kweek van vis wordt wereldwijd steeds belangrijker om aan de vraag naar gezonde en duurzame eiwitten te voldoen. Ook in Neder­land speelt kweekvis een steeds grotere rol, met duurzaamheid en kwaliteit als uitgangspunt van de kwekers. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Bert-Jan de Bondt van Delisalm.

‘Bouw nieuwe locatie in VS in 2023’

‘Bouw nieuwe locatie in VS in 2023’

De kweek van vis wordt wereldwijd steeds belangrijker om aan de vraag naar gezonde en duurzame eiwitten te voldoen. Ook in Neder­land speelt kweekvis een steeds grotere rol, met duurzaamheid en kwaliteit als uitgangspunt van de kwekers. Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Janneke van der Linde van Kingfish Zeeland.

Nederlandse viskwekers zetten grote stappen

Nederlandse viskwekers zetten grote stappen

De kweek van vis wordt wereldwijd steeds belangrijker om aan de vraag naar gezonde en duurzame eiwitten te voldoen. Ook in Neder­land speelt kweekvis een steeds grotere rol, met duurzaamheid en kwaliteit als uitgangspunt van de kwekers.