Ondernemers waarschuwen voor factuurfraude

fraude

Zowel Spakenburg Paling als Smedes Fine Food hebben te maken gehad met fraude met facturen. De bedrijven waarschuwen collega-ondernemers voor dit fenomeen.

De factuurfraudeurs halen de post uit de brievenbus of onderscheppen die bij Post.nl. Vervolgens worden de facturen vervalst en stoppen ze de vervalste rekeningen weer in de brievenbus of doen ze op de post. Alex Koelewijn, directeur van Spakenburg Paling: “Begin januari is een factuur van ons door een fraudeur gescand en na wijziging van onze bankgegevens weer opnieuw afgedrukt. De kwaliteit was goed genoeg om de klant te laten geloven dat het een originele factuur was. Alleen door directe vergelijking met een originele factuur was de vervalsing te onderscheiden. Bij Smedes is deze week hetzelfde gebeurd. We willen iedereen waarschuwen: wees alert wanneer er ineens een ander bankrekeningnummer op een factuur staat dan u gewend bent. Neem in een dergelijk geval altijd contact op met de afzender van de factuur om dit te verifiëren.”

 

Foute bankrekening

Na de invoering van het IBAN banknummer is er geen controle meer op de combinatie naam en rekeningnummer, aldus Koelewijn. “Geld dat eenmaal betaald is op een foute bankrekening bent u kwijt. Daarnaast blijft u uw leverancier het bedrag verschuldigd. Google maar eens op ‘factuurfraude’: u zult schrikken welke sluwheid criminelen gebruiken om aan uw geld te komen.”

 

Papierkwaliteit

De nepfacturen zijn te herkennen aan een andere papierkwaliteit dan de gebruikelijke, vertelt Koelewijn. “Ook staat er op de factuur in een kader vermeld dat ons bankrekeningnummer is gewijzigd. Zodra dat er op staat, is er iets aan de hand. Wij noch Smedes hebben recentelijk ons banknummer gewijzigd. Dus als u dat leest, neem direct contact op met ons of de politie.”

Bij de foto: de linker afbeelding is de originele factuur, rechts de vervalsing.