Ondernemers werken samen in Fish Nederland

Fish Nederland

Vincent Jansen, Klaas Bos, Wouter Bos, Adriaan Bos, en Bert en Maria Blokhuis werken samen binnen Fish Nederland. Gezamenlijk hebben ze achttien verkooppunten in Nederland. De ondernemers delen kennis, kopen gedeeltelijk samen in en voeren dezelfde naam en merkuitstraling.

Vincent Jansen startte op zijn 19e als uitbater van een visverkoopwagen. “Ik zag dat er veel aanbod is en dat je je moet onderscheiden", vertelt Jansen. "Daarom heb ik mijn bedrijfsnaam veranderd en ben ik twaalf jaar geleden gaan samenwerken met drie andere ondernemers die ook vis verkopen vanuit een wagen.” Ook koos hij voor een moderne, strakke uitstraling. Zijn wagen is uitgevoerd in zwart en wittinten.

Fish Nederland

De vier ondernemers van Fish Nederland komen een keer per maand samen. Dan bedenken ze vier acties en wisselen kennis uit. De ondernemers zijn allemaal zelfstandig en hebben geen financiële verplichtingen naar elkaar toe. “We kopen alleen samen de ‘bulk’ in zoals lekkerbekken, haring en pollack voor de kibbeling. Daarover maken we afspraken bij de leverancier maar we ontvangen allemaal aparte facturen.”

Het assortiment van de ondernemers verschilt. Elke locatie heeft een eigen klantenkring met een eigen vraag. Er zijn verschillen tussen dorpen en stadswijken omdat de samenstelling van de bevolking daar anders is. “In een stadswijk waar meer tweeverdieners wonen, verkoop ik meer maaltijden”, zegt Jansen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is belangrijk bij Fish Partners "We waren in 2008 als eerste ambulante vishandel in Nederland MSC-gecertificeerd”, vertelt Jansen. Hij verkoopt nu paling met het ESF-certificaat en ook bij de andere vissoorten wordt vermeld waar deze vandaan komt. Ook experimenteert Jansen met duurzame verpakkingen zoals bakjes van suikerriet en afbreekbaar plastic en houten vorkjes. Zijn ervaringen deelt hij met zijn partners. "Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt voor ons."

Meer weten over Vincent Jansen en Fish Nederland? Lees dan het complete artikel in de Speciale Editie Vismagazine Bedrijfsvoering. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefexemplaren aan.

Lees ook
Mogen we nog vis eten?

Mogen we nog vis eten?

In mei van dit jaar hield Guardian-columnist George Monbiot een vlammend betoog: we moeten stoppen met het eten van vis. Dat gaat visserijbioloog Christien Absil, directeur van de Good Fish Foundation en maker van de VISwijzer, te ver. We mogen wel degelijk vis eten, maar moeten een paar goede afwegingen maken.

Ambulant is het helemaal voor Marcel van den Hoven

Ambulant is het helemaal voor Marcel van den Hoven

Marcel van den Hoven van Zeevishandel La Mer nam vijftien jaar geleden het bedrijf van zijn ouders over. Zij hadden een visgroothandel, waarbij Marcel met een verkoopwagen op pad ging. Zelf houdt hij het bij de ambulante handel.

GFF: Sterrenrestaurants serveren foute vis

GFF: Sterrenrestaurants serveren foute vis

Toprestaurants serveren vaak foute vis. Van de Nederlandse sterrenrestaurants serveert 89 procent één of meer vissoorten die rood scoren op de VISwijzer. Dat blijkt uit onderzoek van Good Fish Foundation (GFF). De uitgever van de VISwijzer vraagt hier op World Oceans Day aandacht voor.  Good Fish Foundation deed onderzoek naar...