Onderzoek Consumentenbond | Kruidenmixen bevatten weinig kruiden

9 december 2021 Michelle Wijma

Beeld: Karolina Grabowska via Pexels

Zakjes en potjes kruidenmix bevatten weinig kruiden en specerijen en juist veel goedkope opvullende ingrediënten zoals zout, (paneer)meel, suiker of groentepoeder. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.

De vereniging bekeek diverse kruidenmixen van verschillende merken, zoals mixen voor vlees, vis, maaltijden en sauzen. Enkele opvallende resultaten: de kruidenmix voor gehakt van Jumbo bevat 0,04% kruiden en in de stoofmix runderlapjes van Maggi zitten helemaal geen kruiden en specerijen.

Fabrikanten vullen de zakjes en potjes op met goedkopere ingrediënten, zoals zout, paneermeel, suiker en groentepoeder. Met name mixen voor vlees bevatten veel zout, zag de Consumentenbond, “tot maar liefst 75%. Dat is niet alleen zonde van je geld. Het is ook slecht voor je gezondheid. Je krijgt namelijk te makkelijk te veel zout binnen.” Maak je een portie kip volgens het etiket van de mix voor ‘kip traditioneel’ van Verstegen, met 69% zout, dan krijg je 3,5 gram zout binnen.

Met name kruidenmixen in zakjes zitten vaak vol paneermeel, 60 tot 80%. Dat is “geen gek ingrediënt”, schrijft de Consumentenbond, want het geeft stevigheid aan bijvoorbeeld een gehaktbal. “Maar fabrikanten moeten hier wel transparanter over zijn. Een mix vol met paneermeel een kruidenmix noemen of paneermeel niet vermelden op de voorkant is misleidend.” De vereniging benadrukt daarbij de prijs van de kruidenmixen, die is vaak € 20 tot 30 per kilo, terwijl een kilo paneermeel een paar euro kost. 

Salademixen bevatten vaak veel suiker, circa 40 tot 50%. Dat is een schatting, want de fabrikanten geven geen openheid over de precieze hoeveelheid, aldus de Consumentenbond.

Tot slot is groentepoeder een veelgebruikte opvuller, bijvoorbeeld in de mix voor zalm van Verstegen (59% ui), kosten: € 60 per kilo. De ‘Pure specerijenmengeling Napoli’ van hetzelfde merk bestaat vooral uit tomatenpoeder. Silvo’s vis- en vleesmixen - zonder toegevoegd zout - kosten ruim € 100 per kilo terwijl ook deze hoofdzakelijk uit uienpoeder bestaan. 

De Consumentenbond laat weten dat er ook merken zijn “die het eerlijker en gezonder” aanpakken, zoals het merk Souq, die wel pure kruiden en specerijen verkopen. Ook in de mixen van Euroma zit geen zout of paneermeel, maar groentepoeder gebruiken ze wel. 

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?