Onderzoek naar duurzame visserijmethode

20 oktober 2020
Foto: Pixabay

In het kader van onderzoek naar duurzame visserijmethodes voerde Maritiem Research Instituut Nederland (Marin) op 5 en 6 oktober sleepproeven uit met visnetten op ware grootte om meer inzicht te krijgen in de trekkrachten en waterdoorstroom. "Het combineren van hydrodynamische kennis en praktische visserijkennis moet leiden tot verdere verduurzaming van de visserijsector en selectievere visserijmethoden."

Voor het onderzoek werkt Marin samen met het Visserij-innovatiecentrum, TU Delft en Wageningen Marine Research. Jorrit-Jan Serraris, projectleider Marin: “De samenwerking met Wageningen Marine Research, TU Delft en het Visserij-innovatiecentrum is een unieke gelegenheid om praktische kennis vanuit de visserij te combineren met onze hydrodynamische kennis van stromingsgedrag. Met het verkregen praktisch inzicht van deze testen kunnen we visnetten verbeteren in gezamenlijk onderzoek.”

Het Visserij-innovatiecentrum levert de praktische visserijkennis en benodigde materialen. Voor de sleepproeven gebruikte Marin boomkortuig van zo’n 4,5 meter breed, 20 meter lang en met een gewicht van zo’n 2,5 ton. De onderzoekers sleepten dit vistuig met verschillende snelheden en maaswijdtes door Marins Seakeeping & Manoeuvring Basin (SMB). Wageningen Marine Research verzorgde de doorstroommetingen en onderwatervideobeelden. . Op zee is het lastig om dit te meten vanwege de afstand, waterdiepte en beperkt zicht. 

De sleepproeven moeten meer inzicht geven in de doorstroom van visnetten. De uitkomsten worden gebruikt in het project ‘Numeriek Modelleren van visnetten’ om visnetten verder te optimaliseren voor meer efficiënte en selectieve visserij. Het project maakt deel uit van het onderzoeksprogramma ‘Onderzoek voor Duurzame Visserij’ van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Bron: Marin

 

Altijd op de hoogte blijven?