Onderzoek WUR: verbetering kwaliteit bioplastics door gebruik visafval

23 januari 2023 Redactie Vismagazine
Foto: Unsplash

De eigenschappen van bioplastics kunnen worden verbeterd door de toevoeging van chitine-nanokristallen uit een afvalproduct van de visindustrie. Dat stelt Ivanne Colijn in haar promotieonderzoek aan Wageningen University & Resource.

Bioplastic is plastic dat wordt gemaakt uit natuurlijke producten zoals bijvoorbeeld zetmeel uit aardappelen. De eigenschappen van bioplastics zijn vaak niet goed genoeg voor de beoogde toepassing. In haar onderzoek richtte Colijn zich op de verbetering van bioplastics.

Voor het onderzoek voegde ze nanodeeltjes toe aan bioplastics. Hierdoor ontstonden zogenaamde nanocomposieten met verbeterde eigenschappen als sterkte en doorlaatbaarheid. Maar het probleem was dat nanodeeltjes de neiging hebben om samen te clusteren tot grote deeltjes, terwijl voor optimale materiaaleigenschappen juist een mooie verdeling door het materiaal noodzakelijk is.

Om dit te voorkomen gebruikte Colijn chitine-nanokristallen uit een afvalproduct van de visindustrie. Ze voegde deze toe aan het polymelkzuur dat de basis vormt voor de productie van bioplastics. Deze toevoeging verbeterde de verspreiding van het nanocomposiet en de eigenschappen van het gehele bioplastic.

“We hebben laten zien dat er echte kansen zijn voor de materialen die we binnen ons onderzoek hebben gemaakt”, zegt Colijn. “Belanghebbenden hebben verschillende ideeën over het gebruik van deze kunststoffen binnen de circulaire economie.”

Bron: WUR

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?