Foto: Screenshot Website Vissen in het Verleden

Biodiversity Centre Naturalis en het LUCAS (Leiden University Centre for the Arts in Society) zijn bezig met een onderzoek naar naar de biodiversiteit van de Nederlandse en Vlaamse wateren. Voor de identificatie van vissen op schilderijen hebben ze hulp nodig van mensen uit de visbranche. 

Voor het onderzoek Vissen in het Verleden selecteerden de onderzoekers schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum en RKD van Nederlandse en Vlaamse schilders uit de periode 1500-1700, waarop ten minste één vis te zien is. Deze collectie bevat schilderijen van bekende schilders zoals Breughel en Jan Steen. Deze vissen moeten geidentificeerd worden. Dit geeft de onderzoekers historische informatie over de beschikbaarheid van commerciële vissen, de biodiversiteit en de werkwijze van de schilders.

Achter het onderzoek zit een interdisciplinair onderzoeksteam, dat bestaat uit biologen en wetenschappers vanuit humanities. Samen onderzoeken zij de rol van de Ichtyologie in het verleden. Door naar zowel oude visboeken en oude schilderijen te kijken hopen we zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de rol van verschillende vissoorten in het verleden. Uiteindelijk hopen de onderzoekers de invloeden van verschillende factoren, zoals bevissing en klimaat, op de biodiversiteit te bepalen.

Het onderzoeksteam heeft hulp nodig bij het identificeren van de vissoorten op de schilderijen en prenten. Op veel schilderijen zijn vissen in stukken gesneden of is slechts een deel van de vis zichtbaar. Het team denkt dat mensen in de visbranche deze gemakkelijk kunnen herkennen. 

Wilt u uw kennis beschikbaar stellen? Neem dan contact op via de website Vissen in het Verleden.

Altijd op de hoogte blijven?