Onderzoeksproject Meerwaarde met Mosselen wint RAAK-award 2019

Mosselen_pxhere

Foto: Pxhere

Het onderzoeksproject Meerwaarde met Mosselen van de HZ University of Applied Sciences won 14 november de RAAK-award 2019. De hoofdprijs bestond uit een cheque van €10.000,-. Het onderzoek is gericht op het zodanig aanleggen van droogvallende mosselbanken dat deze een bijdrage leveren aan kustbescherming, het verhogen van biodiversiteit én de mosselproductie. 

Er is veel onderzoek naar hoe natuurlijke processen de kustlijn kunnen beschermen. Dit onderzoeksproject is gericht op mosselen. Deze schelpdieren kunnen een belangrijke rol spelen in kust en natuurbehoud. Mosselen verhogen de waterkwaliteit doordat ze grote hoeveelheden water filteren. Daarnaast vormen droogvallende mosselriffen een belangrijk leefgebied voor andere soorten. Deze riffen kunnen de erosie van droogvallende zandplaten tegengaan doordat ze golven dempen en zand vasthouden. Het aanleggen van een droogvallende mosselbank is lastig, maar de onderzoekers van de HZ University of Applied Sciences zijn er in geslaagd om hier een werkbare en schaalbare methode voor te ontwikkelen. 

De jury roemt het feit dat dit onderzoek de "ogenschijnlijk tegenstrijdige doelstellingen van deelnemers als Rijkswaterstaat, verschillende natuurorganisaties en mosselkwekers verenigd". Het onderzoeksteam zoekt naar oplossingen die voor alle partners een verbetering betekenen, zonder daarbij het doel van het onderzoek uit het oog te verliezen. Bijvoorbeeld. Het oogsten van de mosselen was niet wenselijk, terwijl daar juist de winst voor de mosselkweker in zit. Dit is opgelost door de mosselkwekers het zaad voor de mosselen te laten leveren.

Het onderzoek vindt plaats in de Oosterschelde. Dit betekent dat het team rekening moest houden met de veranderende omstandigheden. Zo spoelde de eerste mosselbank weg en kwamen op de volgende veel vogels af.  Het onderzoek loopt tot februari. Bij het onderzoek zijn ook onder meer het Nederlands Instituut voor onderzoek der Zee (NIOZ) en Wageningen Marine Research (WMR) betrokken. Voor het onderwijs is een case study gemaakt.

De RAAK-award wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt op het SIA-congres. Het doel van de prijs is om aandacht te geven aan praktijkgericht onderzoek van hogescholen, de bekendheid te verbreden en de kwaliteit van het onderzoek verbreden.

Lees ook
Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

Machinefabriek Bakker uit Yerseke, producent van mosselverwerkingsapparatuur, is winnaar van de Schelpdier Duurzaamheidsaward. Het bedrijf won de prijs met de volledig afbreekbare mosselsok, gemaakt van biopolymeer. Mosselsokken worden in de hangmosselkweek en bij mosselzaadinvanginstallaties gebruikt om mosselzaad ‘op te sokken’: sokvormige...

Mosselen aan de muur

Mosselen aan de muur

De schelpen van mosselen worden voor van alles gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan schelpenpaadjes, voedselbodem voor oesters, of vocht tegengaan in kruipruimtes. Elly Deurloo maakt van de schelpen panelen. Niet alleen mooi aan de muur, maar ook goed voor de akoestiek. Dat meldt Omroep Zeeland.

Visbar The Good Companion omarmt lokale vis 'Bijvangst staat standaard op ons menu’

Visbar The Good Companion omarmt lokale vis 'Bijvangst staat standaard op ons menu’

Het begon met fish and chips maar inmiddels is de kaart van visbar The Good Companion in Amsterdam flink uitgebreid. Lokale, duurzame en dagverse vis is het uitgangspunt voor ondernemers Niek van den Hoven en Enno Massaro Naast vis uit de Noordzee staat er standaard bijvangst op het menu. Via evenementen maken gasten kennis met de visbar.