Online seminar Visfederatie over impact Brexit en coronavirus op de visserij

Vistafel_Vis 9-2019

Foto: Henk Riswick

Op 2 december organiseerde de Visfederatie een online seminar over de impact van de Brexit en het coronavirus op de visserij. Dat de vissector met veel veranderingen te maken krijgt staat vast, maar de sprekers hadden allemaal een positieve boodschap voor de aanwezigen.

Het seminar werd live uitgezonden vanuit het gebouw van Bolidt Kunsstoftoepassingen in Hendrik-Ido-Ambacht, waar vier bestuursleden van de Visfederatie – op anderhalve meter afstand – aanwezig waren om de thema’s van de middag in te leiden. Via Zoom behandelden drie experts op het gebied van internationale (vis)handel vervolgens uitgebreid de drie thema’s

Brexit

Het eerste thema, de Brexit, werd behandeld door Tim Heddema, landbouwattaché in Londen. Heddema vertelde dat of er nu een deal met het Verenigd Koninkrijk komt of niet, de extra administratie rondom import en export problemen gaat opleveren, voornamelijk in de vorm van vertragingen. Verder staat er op het spel of Nederlandse vissers wel of niet in Britse wateren kunnen blijven vissen. Ook vertelde hij dat de import en export tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk ongeveer gelijk zijn, waardoor de importbehoefte vanuit het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk blijft bestaan. Daarnaast zijn er ook partijen in het Verenigd Koninkrijk, zoals de Seafood Industry Alliance, de Shellfish Association, supermarkten en de Schotse regeringspartij, die de internationale vishandel graag willen beschermen. Voor Heddema redenen om toch positief te blijven. Verder geeft hij als tip om op https://www.agroberichtenbuitenland.nl/landeninformatie/verenigd-koninkrijk en brexitloket.nl te kijken wat er voor ondernemers verandert.

Marktveranderingen

Eirik Junge Hess, een analyst bij de Noorse visserijconsultant Kontali behandelde het tweede thema, marktveranderingen in Europa. Hess legde uit op welke manieren het virus een impact heeft gehad op de vissector. Over het algemeen bleef de sector actief en boekten veel landen goede vooruitgang toen er tijdens de zomermaanden minder restricties waren. Dit wijst er wat Hess betreft op dat een snelle terugkeer naar de oude situatie mogelijk is als de pandemie voorbij is. Toch kan het per land en vissoort enorm verschillen, merkte hij op. Er wordt bijvoorbeeld nog steeds veel vis gekocht in speciaalzaken, maar voor de verkoop van vis aan de horeca is dit natuurlijk een heel ander verhaal. Volgens Hess speelde de sector goed op het sluiten van restaurants in. Door vis bijvoorbeeld online direct aan klanten te verkopen en door visverkoop te stimuleren met campagnes. Hess denkt dat veel veranderingen in consumentengedrag blijven en raadt vissers en visbedrijven aan het risico te spreiden qua vissoorten en verkoopmogelijkheden.

Globale impact virus

Tot slot behandelde Beyhan de Jong, senior specialist seafood bij de Rabobank, het laatste thema, de globale impact van het virus. Bij dit thema werd nog meer duidelijk hoe erg de impact per land kan verschillen, aangezien de beperkingen van verkoop erg samenhangen met de regels die in verschillende landen gelden. Daarnaast vertelde de Jong over het verschil tussen kweekvis en wild gevangen vis; kweekvisserijen konden met overschotten van vis te maken krijgen en kwamen lastiger aan arbeidskrachten. Aan de andere kant moesten bemanningen soms in quarantaine en konden sommige vissoorten niet worden gevangen door een gebrek aan een afzetmarkt. De Jong verwacht een groei van de kweekvisserij in 2021. Wat ze ook signaleert, is een toegenomen interesse in het thuis bereiden van vis. Zo geeft 70 procent van de Amerikanen aan zelf met vis te willen blijven koken als de pandemie voorbij is, wat ze voorheen niet deden. Ook De Jong raadt aan risico’s te spreiden en vooral naar creatieve oplossingen te blijven zoeken.

Guus Pastoor, voorzitter van de Visfederatie, gaf tot slot mee dat vis een goed en duurzaam product is om trots op te zijn, en dat het zeker in deze situatie belangrijk is om van elkaar te leren en elkaar te helpen.

Lees ook
Coronamaatregelen vanaf 13 november

Coronamaatregelen vanaf 13 november

Vanwege de oplopende coronacijfers kondigde het kabinet vrijdagavond 12 november nieuwe maatregelen af die de dag erna direct in gingen. Het doel is om het aantal besmettingen "met een harde klap" omlaag te brengen. Dit zijn de meest relevante regels voor de slager, bakker, vishandel en slijter.

FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

De omzet van de Nederlandse foodsector is bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie. Dat concludeert het FoodService Instituut Nederland (FSIN), het grootste kennisinstituut in de sector. Het herstel gaat véél sneller dan eerder verwacht, maar dat geldt niet voor alle segmenten.

Bedrijven kampen met tekort personeel

Bedrijven kampen met tekort personeel

Treinen die niet kunnen rijden, restaurants en winkels die de openingstijden moeten aanpassen, schoolklassen die naar huis worden gestuurd. Allemaal vanwege een tekort aan personeel. Een kwart van de Nederlandse bedrijven kampt hiermee.