Onzekerheid voor Nederlandse vissers

31 december 2020 Afbeelding van Elionas2 via Pixabay
Afbeelding van Elionas2 via Pixabay

Vlak voor kerst kwam alsnog de langverwachte Brexit-deal rond. Voor Nederlandse vissers is dat echter geen reden tot juichen. Er is weliswaar een overgangsperiode van 5,5 jaar afgesproken, maar er is nog altijd veel onduidelijkheid.

“Scheiden doet lijden”, zegt Johan K. Nooitgedagt op de website van de Nederlandse Vissersbond. “Het geeft de vissers lucht dat ze nog minimaal 5,5 jaar mogen vissen in de Britse wateren, maar deze deal brengt alles behalve zekerheid. Over 5,5 jaar zal er weer opnieuw onderhandeld moeten worden en raken onze vissers mogelijk niet alleen hun visgronden kwijt, maar ook nog meer quotum. Het zou voor de onderhandelingspositie beter zijn als de toekomst van de EU-visserij in Britse wateren gekoppeld blijft aan de vrije handelsmarkt”, aldus Nooitgedagt.

Quota visserij

Tot de laatste minuut van de onderhandelingen is de visserij een heet hangijzer bij de Brexitdeal geweest. Bronnen dichtbij de onderhandelingen meldden dat in de laatste 24 uur van de onderhandelingen per vissoort de verdeling van het quotum is besproken. "Voor de Britten staat ‘taking back control’ hoog in het vaandel tijdens de gehele brexit. Eén van de speerpunten hierin was de visserij. Britten willen alleenrecht in hun territoriale wateren en daar hadden ze veel voor over. Terwijl de Britse wateren grote waarde hebben voor de EU-vloot en de Britse visvangst maar een miniem percentage is van de Britse economie", aldus het artikel op de website van de Vissersbond.

De deal voor de visserij omvat een overgangsperiode van 5,5 jaar, waarin de EU-vloot toegang heeft tot de Britse wateren. Het vangstquotum van de EU zal in de overgangsperiode gemiddeld met 25 procent worden verminderd en overgedragen aan de Britse vissersvloot. In de loop van de overgangsperiode zal toegang tot de Britse wateren opnieuw ter discussie komen te staan.

Lees het hele artikel over de Brexit-deal en de gevolgen voor de Nederlandse visserij op de website van de Vissersbond: https://www.vissersbond.nl/brexitdeal-scheiden-doet-lijden-voor-de-eu-vissers/

Onduidelijkheid per 1 januari 2021

Op NOS.nl staat op de laatste dag van 2020 dat Europese vissers ondanks de Brexit-deal nog niet weten of ze vanaf 1 januari in Britse wateren mogen vissen. Vanwege de Brexit hebben ze daarvoor vanaf die dag vergunningen nodig, maar die zijn nog niet afgegeven. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waarschuwt vissers dat ze niet zonder de juiste papieren in Britse wateren mogen vissen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt de posities van Nederlandse vissersboten vanaf morgen extra in de gaten en laat weten waarschuwingen en boetes te kunnen uitdelen als boten zich niet aan de regels houden.

Lees verder op NOS.nl: https://nos.nl/artikel/2362600-vissers-weten-nog-niet-of-ze-morgen-in-britse-wateren-mogen-vissen.html

Altijd op de hoogte blijven?