'Ook in de toekomst willen we een lekker visje eten'

MSC_duurzame vis 1_foto MSC

Klaartje Bruil en  Harold van Bakel van Visspeciaalzaak van Bakel brengen als enige MSC-gecertificeerde visspecialist in Oss de duurzame vis aan de man (foto: Ellen Weber / MSC).

Sinds vorig jaar richt Marine Stewardship Council (MSC) zich actief op de visspecialisten in Nederland. Reden is de toenemende vraag naar duurzame vis. Inmiddels zijn zeventien visspeciaalzaken MSC-gecertificeerd. Twee pioniers uit Amsterdam en Oss over hoe ze zich onderscheiden met duurzaam gevangen vis.

Op de prijskaartjes van koolvisfilet, schelvisfilet, kabeljauw, wilde zalmfilet en coquille prijkt het blauwe MSC-logo. Daarnaast verkoopt visspecialist Harold van Bakel mosselen, nieuwe haring, kibbeling en gebakken vis met MSC-keurmerk. Visspeciaalzaak Van Bakel is de enige MSC-gecertificeerde visspecialist in Oss.
MSC staat voor Marine Stewardship Council. Deze non-profit organisatie voorziet duurzame visserij van het MSC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat de visvangst minimale effecten heeft op de marine flora en fauna. Van boot tot bord is traceerbaar waar de vis vandaan komt. Harold van Bakel: “Met zijn allen willen we nog heel lang vis eten. Dat besef drong eerst door in de grote steden en is inmiddels ook actueel in de provincie.” Zelf heeft de visverkoper uit Oss al jaren oog voor duurzaamheid, hij wil dan ook voorop lopen. “We waren de zevende zaak van Nederland die gecertificeerd is met het MSC-keurmerk.”

Het aanvragen van het MSC-keurmerk ging makkelijk via de groepscertificering van DuraCert. Eerst kwam Jan van Keulen, commercial manager van MSC, langs om in gesprek te gaan. Hij zorgt voor campagnes en promotiemateriaal. Alle medewerkers van visspeciaalzaak Van Bakel volgden een online cursus over het MSC-keurmerk, zodat ze weten wat duurzame visvangst inhoudt. “Klanten kopen bij ons omdat ze kwaliteit willen, ze vragen steeds vaker waar de vis vandaan komt”, vertelt Van Bakel.

Meer weten? Lees dan het complete artikel 'Steeds meer visspeciaalzaken kiezen voor duurzame vis' online of in Vismagazine 7-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement en betaal het eerste jaar €75,- ex btw.

Lees ook
ASC-MSC-certificering voor Veramaris

ASC-MSC-certificering voor Veramaris

Veramaris produceert Omega-3-olie voor visvoer uit microalgen. Het Nederlandse biotechnologiebedrijf haalt als eerste producent ter wereld de gezamenlijke Aquaculture Stewardship Council (ASC) en Marine Stewardship Council (MSC) certificering voor duurzame zeewierproductie voor visvoer.

Wijting biedt omzetkans voor visspecialist

Wijting biedt omzetkans voor visspecialist

Meer weten over vissoorten die je een mooie omzet kunnen opleveren? Volg dan het youtube-kanaal van Stichting Noordzeevis. Zo brengt een kort filmpje over wijting de korte keten van deze vis in beeld, met de kansen en mogelijkheden die deze goedkope, mooie Noordzeevis biedt.

Lockdown met drie weken verlengd

Lockdown met drie weken verlengd

Zondag 10 januari vond er overleg plaats in het Catshuis over de stand van zaken rondom het coronavirus. De huidige lockdown wordt waarschijnlijk met drie weken verlengd en voor bepaalde sectoren wordt het steunpakket uitgebreid. Dat meldt NOS.