'Ook in de toekomst willen we een lekker visje eten'

5 oktober 2020 Ellen Weber
Klaartje Bruil en  Harold van Bakel van Visspeciaalzaak van Bakel brengen als enige MSC-gecertificeerde visspecialist in Oss de duurzame vis aan de man (foto: Ellen Weber / MSC).

Sinds vorig jaar richt Marine Stewardship Council (MSC) zich actief op de visspecialisten in Nederland. Reden is de toenemende vraag naar duurzame vis. Inmiddels zijn zeventien visspeciaalzaken MSC-gecertificeerd. Twee pioniers uit Amsterdam en Oss over hoe ze zich onderscheiden met duurzaam gevangen vis.

Op de prijskaartjes van koolvisfilet, schelvisfilet, kabeljauw, wilde zalmfilet en coquille prijkt het blauwe MSC-logo. Daarnaast verkoopt visspecialist Harold van Bakel mosselen, nieuwe haring, kibbeling en gebakken vis met MSC-keurmerk. Visspeciaalzaak Van Bakel is de enige MSC-gecertificeerde visspecialist in Oss.
MSC staat voor Marine Stewardship Council. Deze non-profit organisatie voorziet duurzame visserij van het MSC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat de visvangst minimale effecten heeft op de marine flora en fauna. Van boot tot bord is traceerbaar waar de vis vandaan komt. Harold van Bakel: “Met zijn allen willen we nog heel lang vis eten. Dat besef drong eerst door in de grote steden en is inmiddels ook actueel in de provincie.” Zelf heeft de visverkoper uit Oss al jaren oog voor duurzaamheid, hij wil dan ook voorop lopen. “We waren de zevende zaak van Nederland die gecertificeerd is met het MSC-keurmerk.”

Het aanvragen van het MSC-keurmerk ging makkelijk via de groepscertificering van DuraCert. Eerst kwam Jan van Keulen, commercial manager van MSC, langs om in gesprek te gaan. Hij zorgt voor campagnes en promotiemateriaal. Alle medewerkers van visspeciaalzaak Van Bakel volgden een online cursus over het MSC-keurmerk, zodat ze weten wat duurzame visvangst inhoudt. “Klanten kopen bij ons omdat ze kwaliteit willen, ze vragen steeds vaker waar de vis vandaan komt”, vertelt Van Bakel.

Meer weten? Lees dan het complete artikel 'Steeds meer visspeciaalzaken kiezen voor duurzame vis' online of in Vismagazine 7-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement en betaal het eerste jaar €75,- ex btw.

Altijd op de hoogte blijven?