Vishandel de Dukdalf in Hillegersberg ontving donderdag 13 januari een oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen vanwege het met passie aanbieden en onder de aandacht brengen van Noordzeevis uit Scheveningen. Eigenaren Stefan Hoefnagel en Nathalie van Doorn kregen de oorkonde uit handen van Matthijs den Heijer, voorzitter van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Stefan, geboren en getogen in het Haagse, kwam al op jonge leeftijd in het visvak terecht gekomen. Op zijn vijftiende startte hij met werken in de vis als bijbaantje en bleef daarin hangen. In zijn werkende tijd bekleedde hij verschillende functies binnen de sector. Zo werkte hij als visinkoper en kok in een visrestaurant.

Eigen viswinkel

Nu 28 jaar later is hij samen met zijn vrouw eigenaar van zijn eigen viswinkel. De kneepjes van het vak heeft hij geheel eigenhandig onder de knie gekregen. Stefan: “Versheid, kwaliteit en service zijn onze topprioriteiten. Vanaf dag één hebben we de schouders eronder gezet. We zetten stevig in op persoonlijk contact en advisering, we hebben altijd verse Noordzeevis in de vitrine liggen en als de klant even moet wachten, dan kan dat onder het genot van een kopje koffie.”

Verse vis vormt het grootste deel van de omzet van de viswinkel en het aandeel Noordzeevis is hoog. Van tong tot tarbot en van pieterman tot wilde zeebaars. “We zijn verwend met zo’n Noordzee als achtertuin.”

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In de Noordzee leven ongeveer 220 verschillende vissoorten. Op ongeveer 30 soorten wordt commercieel gevist. De meest geconsumeerde vissen in Nederland komen niet uit de Noordzee. Dat is jammer volgens Stichting Noordzeevis uit Scheveningen die zich inzet voor de promotie Noordzeevis. "Onze zee is een van de meest gereguleerde en schone zeeën ter wereld. Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90% geëxporteerd. We importeren veel andere vissoorten, zoals zalm, tonijn, tilapia en pangasius. En dat is jammer aangezien wij zelf een kustland zijn met de Noordzee als achtertuin."

Altijd op de hoogte blijven?