Opbrengst veiling eerste Oosterscheldekreeft 2020 naar Sawasdee

Najib Amhali

Cabaretier Najib Amhali veilt op donderdag 26 maart de eerste Oosterscheldekreeft van 2020. De veiling van de eerste kreeft is traditioneel het startschot voor het seizoen van deze Zeeuwse delicatesse. De opbrengst gaat dit jaar naar de Stichting Sawasdee die kansarme kinderen in Cambodja ondersteunt via bijzondere scholingsprojecten.

Stichting Sawasdee, die haar oorsprong in Zeeland heeft, is al decennialang actief in Cambodja en Thailand. Drijvende kracht achter de stichting is de Zeeuwse oud-ondernemer Hector Loontjens, die samen met zijn vrouw meer dan 40 jaar geleden zelf twee kinderen uit Thailand adopteerde. Sinds die tijd is het Loontjens’ levenswerk om kansarme kinderen – aanvankelijk in Thailand en nu in Cambodja – via onderwijs een beter bestaan te bieden. Sawasdee geeft hen gratis basisonderwijs en faciliteert ook gericht beroepsonderwijs. 

Agrarisch beroepsonderwijs

Via de opbrengst van de veiling Eerste Oosterscheldekreeft hoopt de stichting extra middelen te ontvangen om een recent opgezette school voor agrarisch beroepsonderwijs in Cambodja verder uit te breiden. Een proefboerderij met rijstbouw, groente- en fruitteelt, veehouderij en visvijvers is al gerealiseerd, maar de ambities reiken verder.

Veiling op 26 maart 

De veiling van de eerste Oosterscheldekreeft vindt plaats op donderdag 26 maart 2020 in de visafslag van Colijnsplaat. De Oosterscheldekreeft is een van de weinige echte seizoensproducten die Nederland kent. Slechts gedurende 15 weken mag deze Zeeuwse delicatesse gevangen, aangevoerd en verhandeld worden. In 2019 bracht de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft 50.000 euro op.

Dossiers
Lees ook
Eerste Oosterscheldekreeft naar Simonis

Eerste Oosterscheldekreeft naar Simonis

De veiling van de eerste Oosterscheldekreeft op de vismijn van Colijnsplaat bracht € 22.500 op voor War Child. Vishandel Simonis uit Scheveningen bracht het laatste bod uit en ging met de kreeft van 2 kilogram aan de haal. Onder leiding van gelegenheidsveilingmeester en sterrenchef Edwin Vinke van De Kromme Watergang, bijgestaan door Johan van Nieuwenhuizen...

Eerste Oosterscheldekreeft naar Adri & Zoon

Eerste Oosterscheldekreeft naar Adri & Zoon

De veiling van de eerste Oosterscheldekreeft heeft een recordbedrag van 41.000 euro opgebracht. Adri Bruinooge van schaal- en schelpdierenbedrijf Adri & Zoon sleepte met het laatste bod de 2 kilo wegende kreeft in de wacht. De opbrengst gaat de de Dirk Kuyt Foundation. Gelegenheidsveilingmeester Sjaak Troost wist veel geld los te krijgen voor de...