Open dag 'Volg de Vis' bij Wageningen Marine Research

Open dag Wageningen Marine Research

Zaterdag 9 februari opent Wageningen Marine Research in IJmuiden de deuren om de visserijsector een kijkje te geven in de wereld van visserijonderzoek. Centraal staan vragen als: Hoe worden visbestanden in kaart gebracht en komen vangstadviezen tot stand? Op welke manier werken wetenschappers en vissers samen? Wat doen we aan onderzoek om bijvangst te verminderen?

Vijftien onderzoekers geven samen acht mini-sessies over visserij-onderzoek. Aan bod komen onder andere de praktijk van wetenschappelijk visserijadvies over een duurzaam beheer van de visserij op de Noordzee en de binnenwateren. Ook vertellen de onderzoekers over de gebruikte onderzoekstechnieken en -tools. De sessies zijn bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan over visserijonderzoek.

Programma Volg de Vis

De volgende sessies staan op het programma:

  1. Bestandsschattingen en data-limited stocks - Ruben Verkempynck en Jurgen Batsleer
  2. Overleving en selectiviteit in de visserij - Pieke Molenaar en Edward Schram
  3. Inzicht in het visserijbeheer en verantwoordelijkheden -Marloes Kraan en Nathalie Steins
  4. Onderzoekssamenwerking door innovatieve projecten - Jimmy van Rijn en Josien Steenbergen
  5. Verzamelen visserijafhankelijke gegevens: discards en marktbemonstering - Harriët van Overzee en Yoeri van Es
  6. Diverse soorten vis; wat vangen we eigenlijk? - Michiel Dammers en Marcel de Vries
  7. Vismigratie: van glasaal in Nederland tot haaien rond Saba - Erwin Winter
  8. Visserijonafhankelijke gegevens verzamelen: plankton en otolieten - Ingeborg de Boois en Andre Dijkman Dulkes

Open dag Wageningen Marine Research

De open dag is gericht op vissers, leerlingen van visserijscholen en belanghebbenden zoals visserijorganisaties, beleidsmakers en natuurorganisaties. De open dag vindt plaats van zaterdag 9 februari van 10.00-15.00 uur in IJmuiden. Meer informatie over 'Volg de vis' en het aanmelden staat op de website van Wageningen University & Research.

Lees ook
Futurologen

Futurologen

Wanneer ik aan de toekomst van de Noordzee denk en daarbij beelden wil hebben, kom ik uit bij de gebroeders Rudolf en Robbert Das. Ver voordat er grootschalig werd gedacht over windmolens op zee, kwamen ze al onzichtbaar in hun tekeningen voor. Bij Rudolf was dat de architectuur en bij Robbert het nautische gedeelte.

Kwaliteitsimpuls voor aanlanden schol

Kwaliteitsimpuls voor aanlanden schol

De Urkse scholvissers Rense en Johannes de Boer hebben met hun nieuwe LT-295 gekozen voor de twinrigvisserij. Deze vangstmethode vergt relatief minder brandstof en je kunt per uur een groter areaal bevissen. Bovendien is efficiënte visverwerking aan boord van de nieuwe kotter mogelijk. Dat komt de (aanvangs)kwaliteit van de schol ten goede.

Vlaamse vissers hoeven voorlopig niet uit te varen

Vlaamse vissers hoeven voorlopig niet uit te varen

Vlaamse vissers krijgen van de regering de mogelijkheid om tijdelijk niet uit te varen. De Vlaamse regering maakte dit besluit 15 mei bekend. Door deze tijdelijke stillegging visvangst kunnen vissers vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. De sector zal hier gezamenlijk afspraken over maken.