Open dag 'Volg de Vis' bij Wageningen Marine Research

Open dag Wageningen Marine Research

Zaterdag 9 februari opent Wageningen Marine Research in IJmuiden de deuren om de visserijsector een kijkje te geven in de wereld van visserijonderzoek. Centraal staan vragen als: Hoe worden visbestanden in kaart gebracht en komen vangstadviezen tot stand? Op welke manier werken wetenschappers en vissers samen? Wat doen we aan onderzoek om bijvangst te verminderen?

Vijftien onderzoekers geven samen acht mini-sessies over visserij-onderzoek. Aan bod komen onder andere de praktijk van wetenschappelijk visserijadvies over een duurzaam beheer van de visserij op de Noordzee en de binnenwateren. Ook vertellen de onderzoekers over de gebruikte onderzoekstechnieken en -tools. De sessies zijn bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan over visserijonderzoek.

Programma Volg de Vis

De volgende sessies staan op het programma:

  1. Bestandsschattingen en data-limited stocks - Ruben Verkempynck en Jurgen Batsleer
  2. Overleving en selectiviteit in de visserij - Pieke Molenaar en Edward Schram
  3. Inzicht in het visserijbeheer en verantwoordelijkheden -Marloes Kraan en Nathalie Steins
  4. Onderzoekssamenwerking door innovatieve projecten - Jimmy van Rijn en Josien Steenbergen
  5. Verzamelen visserijafhankelijke gegevens: discards en marktbemonstering - Harriët van Overzee en Yoeri van Es
  6. Diverse soorten vis; wat vangen we eigenlijk? - Michiel Dammers en Marcel de Vries
  7. Vismigratie: van glasaal in Nederland tot haaien rond Saba - Erwin Winter
  8. Visserijonafhankelijke gegevens verzamelen: plankton en otolieten - Ingeborg de Boois en Andre Dijkman Dulkes

Open dag Wageningen Marine Research

De open dag is gericht op vissers, leerlingen van visserijscholen en belanghebbenden zoals visserijorganisaties, beleidsmakers en natuurorganisaties. De open dag vindt plaats van zaterdag 9 februari van 10.00-15.00 uur in IJmuiden. Meer informatie over 'Volg de vis' en het aanmelden staat op de website van Wageningen University & Research.

Lees ook
Met de kop in de wind

Met de kop in de wind

Het is één van de oudste beroepsgroepen ter wereld: de visserij. Ook Nederland kent een eeuwenoude traditie van het vissersambacht. Nog steeds zijn er traditionele vissersfamilies die al meer dan 300 jaar bestaan. Volgens Gees R. van Hemert, auteur van het boek ‘Met de kop in de wind’, is dit te danken aan de manier waarop...

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Eind 2020 werden de visquota voor 2020 vastgesteld. Zowel tong als schol ontwikkelen zich goed. Dit betekent dat de Nederlandse vissers in 2020 meer tong en iets minder schol mogen vangen. De vissers zijn blij met de boodschap laat EMK weten, maar ze zijn het geroep van ngo’s over overbevissing meer dan beu.

Dag van de Zeeuwse visserij komt terug

Dag van de Zeeuwse visserij komt terug

In 2012 vond de laatste editie van de Dag van de Zeeuwse visserij plaats. Acht jaar later wordt dit evenement nieuw leven in geblazen. Op 20 juni 2020 wordt er een nieuwe editie georganiseerd.