Opening mosselseizoen met onderzeeër

Vismagazine_Opening mosselseizoen 2017

Het bodemcultuurmosselseizoen opent woensdag 1 augustus. Een onderzeeër haalt dan samen met de kotter YE100 officieel de eerste mosselen naar boven. "Het is weer eens een andere start van het mosselseizoen. Wij denken dat het spectaculair wordt", zegt Tilly Sint Nicolaas van het Nederlands Mosselbureau tegen PZC.

Onderzeeër

De onderzeeër die wordt ingezet is een klein model. Volgens Sint Nicolaas kunnen maximaal drie mensen aan boord. De kotter YE 100 biedt wel voldoende plaats voor de genodigden en de pers, waaronder Vismagazine. Na de vangst zullen de eerste mosselen geproefd worden op een zandplaat.

Opening mosselseizoen

De opening van het mosselseizoen is dit jaar laat, terwijl het de afgelopen twee seizoenen juist een vroege start hadden, eind juni. Maar de proefmonsters die het Mosselbureau dit jaar meerdere keren nam, bleven lang klein. Vorige week kon het Nederlands Mosselbureau eindelijk laten weten dat de mosselen "voldoende rijp" zijn. Het bureau heeft verklaring waarom de mosselen zolang klein zijn gebleven.

Hangcultuurmosselen

Er zijn al wel mosselen verkrijgbaar. Dit zijn vooral hangcultuurmosselen, sneller 'rijp' zijn dan bodemcultuurmosselen. Het hangcultuurmosselseizoen opende 23 mei.  Kenners waren tevreden over de smaak.“Zilt en romig. Precies zoals de mossel moet zijn”. Hoe de bodemcultuurmosselen smaken dat weten we 1 augustus!