Foto: Vismagazine

Op donderdag 30 maart vindt de officiële opening van het seizoen van de Oosterscheldekreeft plaats. Zowel de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft als Stichting Zierikzeese Oosterscheldekreeft organiseren een event rondom het ophalen van het eerste exemplaar.

De Oosterscheldekreeft is een van de weinige echte seizoensproducten die Nederland kent. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor de fijne en zachte smaak. De Oosterscheldekreeft wordt door kreeftenvissers op duurzame wijze gevangen en de vangstperiode is gelimiteerd. Slechts vijftien weken mag deze Zeeuwse delicatesse gevangen, aangevoerd en verhandeld worden.

Stichting Promotie Oosterscheldekreeft

Dit jaar organiseert de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft de opening van het seizoen op 30 maart bij Delta Marina Kortgene. Om 12.00 uur wordt vanaf het luxe passagierschip Deenick II de eerste Oosterscheldekreeft opgehaald die een naam krijgt van Han Polman, Commissaris van de Koning en Nelleke Launspach, voorzitter promotie Oosterscheldekreeft. Daarna volgt er een lunch bij Delta Marina.

Stichting Zierikzeese Oosterscheldekreeft 

Dat Stichting Promotie Oosterscheldekreeft dit jaar heeft gekozen voor Kortgene leidde tot onvrede in Zierikzee. Daarom organiseert de pas opgerichte Stichting Zierikzeese Oosterscheldekreeft een eigen opening van het seizoen. Kreeftenvisser Evert van de Zande haalt met zijn vissersboot ZZ6 de eerste Zierikzeese Oosterscheldekreeft binnen. Later op de dag volgt een feestelijke bijeenkomst op de Vismarkt.

Veiling

Beide kreeften worden in Yerseke geveild voor het goede doel. Dat is dit jaar de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Patrick Lodiers – bekend van BNN, de Lama’s en de kennisquiz The Connection – fungeert als veilingmeester.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?