Opening van het hangcultuurmosselseizoen

Opening hangcultuurmosselseizoen

Het hangcultuurmosselseizoen is van start gegaan. Woensdag 23 mei werd op Neeltje Jans het startsein gegeven.  Bart van Olphen van Fish Tales haalde samen met de Zeeuwse kwekers Jacco Schot, Julien Barbé en Jan Bout de eerste oogst binnen. Een persdelegatie uit Nederland en België was daarbij aanwezig. Een groot deel van de mosselen gaat naar België, waar veel meer mosselen worden gegeten dan in Nederland.

De stichting Zeker Zeeuws Streekproduct geeft aan dat de hangcultuurmosselen groot genoeg zijn om te eten. De smaak is goed volgens de kenners. "Zilt en romig. Precies zoals de mossel moet zijn". Het binnenhalen en proeven van de eerste oogst betekende ook de start van de promotiecampagne. Dit jaar hebben de hangcultuurkwekers, waarvan het overgrote deel verenigd is in de Vereniging van Zeeuwse Hangcultuurkwekers, voor het eerst een eigen campagne voor de afzet en promotie van hun product. 

De hangcultuurmosselen maken zo'n vijf procent van het totale mosselaanbod uit. In Zeeland worden hangcultuurmosselen dicht onder het wateroppervlak gekweekt aan touwen op de Oosterschelde bij Bruinisse en bij Neeltje Jans. Hoger in de waterkolom is meer voedsel aanwezig. Daarom zijn de hangcultuurmosselen eerder goed dan de bodemcultuurmosselen.

Het bodemcultuurseizoen start meestal zo’n vier weken later. De exacte datum is nog niet bekend maar in de sector wordt gesproken over 28 juni. Zowel de bodem- als de hangcultuurmosselen zijn gecertificeerd met het keurmerk Zeker Zeeuws, het keurmerk voor producten die 100 procent Zeeuws streekproduct zijn.

 
Lees ook
MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

Veel mensen eten graag van vis. Het is gezond en lekker. Maar niet alle vissoorten zijn verantwoord om te eten. Er is sprake van overbevissing of niet-duurzame vismethoden. Kies daarom bewust. Om hier extra aandacht voor te vragen organiseren MSC en ASC van 23 tot en met 29 september voor de zesde keer Bewuste Visweek.

Problemen rondom de aanvoer van mosselen

Problemen rondom de aanvoer van mosselen

De mosselsector ervaart problemen met de aanvoer van mosselen. De mosselen in Oosterschelde worden verstikt door schuimalg, terwijl de mosselen in de Waddenzee nog niet consumptierijp zijn. Mosselkwekers en -handelaren verwachten dat er veel minder mosselen aan wal gaan komen dan in 2018.

Oosters mosselpannetje met knoflookbrood

Oosters mosselpannetje met knoflookbrood

Epos inspireert de visspecialist met verrassende recepten, zoals met dit recept voor een Oosters mosselpannetje met knoflookboter.