Oprichter garnalenbedrijf Klaas Puul overleden

Vismagazine_Klaas Puul_Evert Mooijer

De oprichter van Klaas Puul, Evert Mooijer, is overleden. Dat maakt de familie bekend. Mooijer maakte van Klaas Puul een van de grootste garnalenbedrijven van Europa. Hij was een van de bekendste en meest succesvolle ondernemers van Volendam. Mooijer was al geruime tijd ziek. Mooijer werd 70 jaar.

Als tiener begon Mooijer midden jaren zestig in het bedrijf van zijn vader, een viswinkel aan de Frederik Hendrikstraat in Amsterdam. De jonge Mooijer kreeg de ambitie om 'groot te worden in de garnalen'. Vanuit een garagebox in Volendam bouwde hij Klaas Puul uit tot het 'garnalenimperium' van nu. Het bedrijf heeft vestigingen in zeven landen, zo’n 200 miljoen euro omzet en circa 3500 medewerkers. Klaas Puul is al jarenlang de grootste werkgever in Volendam en Edam. Naast garnalen levert het bedrijf tegenwoordig ook fruits-de mer, rivierkreeft en gerookte zalm.

Mooijer wordt omschreven als energiek, perfectionistisch, gepassioneerd en in het bezit van een flinke dosis lef. Als het thuispellen van garnalen in 1989 verboden wordt, laat hij een nieuw pelatelier bouwen in Tanger, Marokko. “Een enorme investering die niet zonder risico’s was”, aldus de huidige CEO van het bedrijf, Sander van den Berg. “En zo zijn er meer bepalende momenten geweest waarop hij dingen durfde die anderen niet deden. Evert keek niet al te lang naar uitgebreide prognoses en kostenbaten-analyses. Hij deed het op de achterkant van het spreekwoordelijke bierviltje en liet verder vooral zijn ondernemersgevoel spreken. Zelden liet dat hem trouwens in de steek. Hij was in veel opzichten een unieke ondernemer en een bijzonder mens.”

Zo'n vijf jaar geleden droeg Mooijer de dagelijkse leiding van Klaas Puul al over. Iets meer dan de helft van de aandelen zijn nu in het bezit van investeringsmaatschappij H2 Equity Partners. Hij bleef wel tot het laatste moment betrokken bij het bedrijf. Zo legde hij zeven maanden samen met zijn vrouw Gaartje en zijn kleinkinderen nog de eerste steen van het nieuwe hoofdkantoor in Volendam.

Lees ook
Visopleiding op Volendam uitkomst voor jongeren

Visopleiding op Volendam uitkomst voor jongeren

Eind vorig jaar onderging Vishandel Mossel in Maarssen een metamorfose. De winkel werd verbouwd tot een moderne viszaak, met naast visproducten ook een horecagedeelte en verse maaltijden. De kinderen van eigenaar Carlo Mossel werken allebei in de zaak. Dochter Cathy startte in oktober de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis van SVO vakopleiding food...

Redactiestage bij onze Food vakbladen

Redactiestage bij onze Food vakbladen

Wij zoeken een nieuwe stagiaire! Kom jij ons team versterken? Je gaat aan de slag voor de websites, bladen en social media. Je schrijft artikelen, maakt vlogs, bezoekt congressen en beurzen en gaat op reportage. Stagiair Foodredactie (32-40 uur per week) Alea Publishers is uitgever van Bakkers in bedrijf, Vakblad IJs, Vlees+, Vismagazine, More...

Alea Publishers neemt Foodbladen Vakbladen.com over

Alea Publishers neemt Foodbladen Vakbladen.com over

De nieuwe uitgeverij Alea Publishers van mediaondernemers en tevens broers Pepijn en Roeland Dobbelaer neemt per 1 juli de Foodbladen van Vakbladen.com over. De broers werken al langer samen met hun bedrijven, respectievelijk Virtùmedia (uitgeverij van meer dan 30 special interest bladen en vakbladen) en Twin Digital/Twin Media (vormgeving/webdesign...