Oprichting label Wild’nZilt: samen sterker voor een toekomstbestendige visserijsector

label Wild’nZilt

Op vrijdag 30 september was Visserij in Cijfers in Den Haag. Daar sprak visserman Dirk Kraak geëmotioneerd de zaal toe over zijn beleving van de actuele situatie in de visserijsector. Zijn verhaal was niet fraai en kwam hard binnen in de zaal. Desondanks wierp hij ook een blik vooruit. Enkele punten die hij noemde was de behoefte aan een nieuw verdienmodel voor Nederlandse vissers, verduurzaming van visserij door vissers zelf en noemde hij samenwerkingsverbanden als ‘toverwoord’.

Investeringen in duurzaamheid raken onzichtbaar

Duurzaamheid, bij menig visserman doet dat de nekharen overeind gaan staan. Toch wordt vanuit de overheid en maatschappij steeds meer gevraagd om duurzaamheid en biedt het de visser ook kansen. Sommige afnemers stellen steeds hogere eisen aan de manier waarop de vis is gevangen. Duurzaamheid kost de visser vaak geld. Maar deze extra inspanningen voor verduurzaming raken in de keten onzichtbaar en wordt dus ook niet beloond. Daar moet verandering in gebracht worden. Met samenwerken als het toverwoord hebben visser Hendrik Kramer en milieuorganisatie Good Fish de handen ineengeslagen op zoek naar een antwoord op de vraag ‘hoe kan het dan wel?’. Afgelopen week riepen zij de hulp in van studenten en professionals tijdens de maritieme hackathon op het ROC de Friese Poort, waar druk werd gebrainstormd over deze kwestie.

Wild ‘n Zilt

Met het label Wild’nZilt wil Kramer het roer omgooien en vis via een kortere keten zelf verhandelen aan bewuste consumenten en bedrijven die hoge eisen stellen aan duurzaamheid. Vanuit een coöperatie waarbij vissers zijn aangesloten met dezelfde principes en duurzaamheidsmissie. Samen met stichting Good Fish, een comité van experts uit de wetenschap en de aangesloten vissers zal er een verbetertraject afgesproken worden zodat we door middel van de laatste innovaties blijven verduurzamen. Dit zullen zij doen op het gebied van; Vermindering carbon footprint, bijvangst, plastic afval en het verbeteren van vissenwelzijn. Daarbij zal ook volledige transparantie een grote rol spelen, daarvoor worden verschillende vormen van techniek onderzocht. Met deze verhoogde duurzaamheidsstandaard en een kortere keten verwacht Wild’nZilt een hogere opbrengst voor de visser. Die meerprijs is nodig om duurzaamheidsinvesteringen te kunnen doen.

Samen sta je sterker

Met dit label gaan vissers niet meer wachten op regels vanuit overheid, maar nemen zelf het roer in handen. Van government naar governance. Zoals Dirk Kraak zei in zijn speech. Samen sta je sterker en kan je meer bereiken. Laten we dat dan ook gaan doen.

Lees ook
Bijna €98 miljoen aan Europese steun voor visserssector

Bijna €98 miljoen aan Europese steun voor visserssector

De Nederlandse vissers ontvangen €97,9 miljoen aan EU-steun uit het ‘Europees Maritiem, Visserij en Aquacultuur Fonds’ (EMFAF) voor verduurzaming van de sector. Daarnaast keurde de Europese Commissie het Nederlandse steunplan van 139,9 miljoen goed. Dat maakt de Europese commissie bekend.

Bloed, zweet maar samen

Bloed, zweet maar samen

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor bedrijven. Grote multinationals gebruiken het in hun publieke profilering maar de echte innovatie komt vaak van frisse, jonge bedrijven.

Veel garnalen bij Zeeuwse kust

Veel garnalen bij Zeeuwse kust

Er zwemmen momenteel heel veel garnalen voor de Zeeuwse kust. Vissers meldden recordvangsten van 3.000 tot 6.000 kilo per week. Voor de Zeeuwse kust vissen daardoor ook veel kotters uit de noordelijke provincies. Dat meldt Omroep Zeeland.