Optimisme bij Nieuwjaarsreceptie DUPAN

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De Nieuwjaarsreceptie van stichting DUPAN, gisteren (5 januari) in Wageningen, werd gekenmerkt door optimisme. “Hier staat een tevreden voorzitter,” aldus Alex Koelewijn. “We kunnen terugkijken op een goed jaar, waarin we als organisatie veel hebben kunnen doen voor de paling. Ook zijn er grote stappen gezet in de Europese samenwerking binnen het EelRIC, waarin de deskundigheid van verschillende Europese universiteiten wordt gebundeld om de kennis over de paling te vergroten.”

 

Decentraal aalbeheer

Successen in het palingbeheer waren onder meer de 8.000 volwassen schieralen die over de dijken naar zee werden overgezet. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2015, toen er 5.500 schieralen werden overgezet. Daarnaast noemde Koelewijn het vismigratieonderzoek bij de sluizen van Den Oever en de winst voor de natuur door decentraal aalbeheer. In Nederland mag volgens het Aalbeheerplan dat in 2009 van kracht werd in de maanden september, oktober en november niet op paling worden gevist, lichtte Koelewijn toe. DUPAN zette kanttekeningen bij deze maatregel. In die periode blijft het water onbeheerd. Bovendien heeft de maatregel geen invloed op de hoeveelheid paling die voor en na de sluiting wordt gevangen. Daarom steunde DUPAN een pilot in Friesland gesteund die moest uitwijzen of je het visserijbeheer beter decentraal kunt organiseren. De pilot bleek succesvol. Dit najaar adviseerde de Staatssecretaris de Tweede Kamer dan ook het Decentraal Decentraal Aalbeheer op alle Nederlandse binnenwateren toe te passen. Voorwaarde is wel, dat alle vissers uit het gebied mee doen en dat zij zelf zorgen voor een betrouwbaar controle- en handhavingssysteem.

 

Hoopgevend

Na Koelewijn sprak de Brit Andrew Kerr, de voorzitter van de Sustainable Eel Group, waarin verschillende Europese organisaties, industrie en wetenschappers samenwerken voor het behoud van de paling. Kerr ging met name in op de vele, vaak dodelijke belemmeringen voor de migratie van de aal in de vorm van stuwen en gemalen en alle projecten die het afgelopen jaar in heel Europa van start zijn gegaan om die obstakels toegankelijks te maken voor de aal een andere trekvissen. “Bijzonder hoopgevend,” aldus Kerr.

 

Palingsound

Vervolgens zette ‘professor van Tricht, gasthoogleraar van de universiteit van Boedapest’ de aanwezigen op het verkeerde been, met een voordracht over onder meer de aaltrek. Hij wist de aanwezigen zelf aan het zingen te krijgen met het palingsoundlied: Palingtrek, palingtrek, ik heb ineens zo’n palingtrek….

 

Op de foto Alex Koelewijn tijdens zijn openingswoord.

 
Lees ook
Reactie DUPAN op ICES: Visserij kan problemen door waterbeheer niet oplossen

Reactie DUPAN op ICES: Visserij kan problemen door waterbeheer niet oplossen

Op 3 november publiceerde ICES het jaarlijkse advies voor de paling. ICES adviseert een stop op de visserij om de paling beter te beschermen. In een reactie noemt DUPAN dit een "te eenzijdig advies, omdat de palingstand samenhangt met slechte bereikbaarheid van het noodzakelijke leefgebied voor de paling in zoetwater."

Nederlandse viskwekers zetten grote stappen

Nederlandse viskwekers zetten grote stappen

De kweek van vis wordt wereldwijd steeds belangrijker om aan de vraag naar gezonde en duurzame eiwitten te voldoen. Ook in Neder­land speelt kweekvis een steeds grotere rol, met duurzaamheid en kwaliteit als uitgangspunt van de kwekers.

Vis is de media - Week 37

Vis is de media - Week 37

Steun voor Belgische vissers, nieuw boek Sergio Herman en het NK Palingroken. Wat lazen we de afgelopen week over de vissector? Een greep uit de media.