Optimisme bij nieuwjaarsreceptie Dupan

Nieuwjaarsreceptie Dupan (4)-kl

Alleen maar positieve geluiden klonken er tijdens de nieuwjaarsreceptie van Dupan in Wageningen, op donderdag 10 januari. "Er is een opmars van de palingstand, de glasaal doet het beter en de in- en uittrek van paling zit in de plus." Voorzitter Alex Koelewijn illustreerde deze uitspraken met concrete cijfers. Bovenop de natuurlijke intrek vonden vier miljoen jonge palingen - extra! - een nieuwe leefomgeving in Nederland, 500.000 meer dan in 2017. Het project Paling over de Dijk redde 8.000 palingen van de dood. Door opkoop van schieraal werden 5.500 palingen aan de natuur teruggegeven.

Speciale aandacht was er voor de samenwerking met de Good Fish Foundation (GFF). Waren de GFF en Dupan jarenlang niet on speaking terms, vanaf 2018 is besloten te gaan samenwerken. "Je kunt ook beter kijken waarin je het met elkaar eens bent", aldus Christien Absil van GFF. De samenwerking komt tot uiting in de website Aalportaal.nl die gelanceerd gaat worden. Het moet een kennisplatform over paling worden.

Ook  is Dupan aangesloten bij de internationale Sustainable Eel Group (SEG). Na zes jaar werk heeft deze duurzaamheidsstandaard een vergelijkbare status als MSC en ASC.

Koelewijn sloot af met het positieve bericht dat Brussel eind december besloot tot een driemaandelijkse sluiting van de palingvisserij in alle EU-lidstaten. Genoeg om het glas te heffen en positief 2019 in te gaan.

Lees ook
Sterke daling smokkel glasaal naar China

Sterke daling smokkel glasaal naar China

In het seizoen 2018-2019 is de smokkel van glasaal (jonge paling) naar China sterk gedaald. Volgens schattingen daalde de smokkel van 100 ton naar een gerapporteerde 5 ton.

Nederlandse rivierkreeft op de kaart

Nederlandse rivierkreeft op de kaart

Viswijzer maakte een kaart met vissers die in Nederland op Amerikaanse rivierkreeft vissen. De soort is een plaag in de Nederlandse wateren, maar toch eten Nederlanders geïmporteerde rivierkreeft.

Martin kruithof pakt uit met paling

Martin kruithof pakt uit met paling

Met een prachtige parade van palinggerechten liet Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn in juni zien en proeven hoe hij zijn kersverse titel van Paling Patron 2020 van Stichting DUPAN met verve uitdraagt. Een rol die hem op het lijf gesneden is: de paling zwemt in zijn waterrijke achtertuin.