Orca’s eten grote zalmen voor onze neus weg

Orca - zalm

Nog maar een eeuw geleden was het niet ongewoon om langs de Amerikaanse westkust meer dan 50 kilo wegende chinookzalmen aan de haak te slaan. Vandaag komen die reuzenvissen nauwelijks meer voor. Ze worden overbevist. Maar niet door de mens.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Orca's (orcinus orca), in het Engels killer whales, gedijen uitstekend ter hoogte van Alaska. Hun groeiende aantallen lijken de oorzaak van het verdwijnen van grote chinookzalmen. Dat vermoedt Jan Ohlberger, wetenschapper aan de University of Washington tenminste.

Ohlberger houdt zich bezig met de 'krimpende' chinookzalmen van de laatste decennia. Al sinds de jaren '80 is bekend dat zalmen steeds kleiner worden, als gevolg van een eeuw lang dammen bouwen, overbevissing, verlies van habitat en verdringing door kweekzalm, schrijft NPR. De afgelopen 15 jaar is het tempo waarin de zalmen kleiner worden alleen nog maar versneld, ondanks het feit dat er minder dammen gebouwd worden en dat we minder zijn gaan vissen. Dat beschrijft Ohlberger in een nieuwe studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Fish and Fisheries.

Een gemiddelde chinookzalm leeft vijf of 6 jaar in de oceaan, na eerder 2 jaar in zoet water doorgebracht te hebben. Daarna komt hij weer terug naar zijn geboortegrond om daar te paren. Ohlberger constateert dat de oudere en dus grotere vissen 'verdwenen' zijn. Het zijn de jongere vissen die terugkomen naar de paaigronden. En als het niet de mens is die de grootste chinookzalmen vangt en opeet, dan blijft er nog maar één andere top-predator over: de orca. Naar schatting eten de 2.300 orca's in de de Noordoostelijke Stille Oceaan jaarlijk zo'n 9 miljoen kilo chinookzalm - de grootste en vetste vis die er rondzwemt. Dat is ongeveer evenveel als de commerciële visvangst binnenhaalt. Sinds het midden van de jaren '70 is wat de orca's aan zalm eten verdubbeld, terwijl de visvangst met een derde teruggelopen is.

"Het is een interessante 'twist' om de zeezoogdieren de schuld te geven," zegt Ken Balcomb van het Amerikaanse Centrum voor Walvisonderzoek, die verder niet bij het onderzoek betrokken was. "Ik zou eerst willen weten hoe de chinookzalm in de afgelopen 12.000 jaar zo groot heeft kunnen worden, in de aanwezigheid van hele horden aan predatoren die het juist voorzien hadden op de grootste exemplaren. Ondanks die natuurlijke vijanden heeft Moeder Natuur de Chinook met die uitzonderlijke grootte bedeeld." Ook Balcomb wijst op overbevissing, verlies van habitat en zalmkwekerijen die het genenreservoir van de wilde chinook hebben verdund als oorzaken voor de krimpende chinookzalm. Hij vult nog aan dat de kleinere chinookzalm minder eitjes legt dan de grote, en dat het hen meer moeite kost diepe 'gravelnesten' te graven, waarin de eitjes veilig zijn in het snelstromende water. Hoe dan ook, de krimpende chinookzalm gaat ál zijn predatoren voor problemen stellen, of ze nu vingers of vinnen hebben. "Als het puntje bij het paaltje komt, moeten de walvissen eten om te overleven. De mens heeft dat gewoon niet voldoende voorzien in zijn visserijbeheer-sommetjes".

*Foto: Southern resident chasing chinook salmon, Oregon State University, Flickr

Lees ook
Meer kwik in vis door opwarming en overbevissing

Meer kwik in vis door opwarming en overbevissing

De opwarming van de aarde heeft invloed op het kwikgehalte in vis. Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het vakblad Nature. Ook overbevissing speelt hierbij een rol. “We begrepen tot nu toe nog niet goed waarom de niveaus van methylkwik zo hoog waren in grote vissen,” vertelt onderzoeksleider Amina Schartup.

Toename aanbod gecertificeerde vis in supermarkt

Toename aanbod gecertificeerde vis in supermarkt

Het aanbod van gecertificeerde vis in de Nederlandse supermarkten is wederom toegenomen. In de categorieën vers, diepvries en conserven draagt bijna driekwart (74 procent) van de visproducten het MSC- of ASC-keurmerk voor duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis. Vorig jaar was dat nog 70 procent. Dat blijkt uit de analyse ‘Stand in het schap’...

Visscher Seafood kweekt 'all natural zalm'

Visscher Seafood kweekt 'all natural zalm'

Met Vårlaks ‘all natural zalm’ springt Visscher Seafood in op de vraag van de consument naar duurzame en eerlijke producten. In eerste instantie richt het bedrijf zich hiermee op de Amerikaanse markt. Het nieuwe merk wordt begin mei, tijdens Seafood Expo Global in Brussel gepresenteerd. “De zalmen groeien op in het noorden...