OVV ontdekt te weinig bekend risico: korte kotters kapseizen onverwacht snel

kotter visserij_Foto: Paul van de Velde, Pxhere

Foto: Paul van de Velde, Pxhere

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) lopen korte viskotters een groot maar nauwelijks onderkend gevaar om te kapseizen bij 'asymmetrisch beladen' zijn. Met die waarschuwing kwam de OVV vrijdag 9 april naar buiten.

Het betreft met name boomkorkotters van minder dan 24 meter lang. De schepen zijn volgens de OVV 'buitengewoon instabiel'. Die situatie doet zich bijvoorbeeld voor als er maar aan één kant gevist wordt, als één van de twee sleepnetten volloopt met zand of verstrikt raakt in een wrak. Het schip maakt dan permanente slagzij en in een extreme situatie kan het kapseizen en zinken. Grotere schepen hebben dit probleem veel minder.

De OVV onderzoekt momenteel twee zeer ernstige ongelukken met de kotters UK-165 en UK-171, schrijft RTL Nieuws. Het eindrapport over de ongelukken wordt deze zomer verwacht.

Pim Visser, directeur van belangenorganisatie Visned, heeft de betroffen vissers - zo'n 150 schepen die op garnalen vissen in de Waddenzee, Noordzee en in de Duitse Bocht - meteen via appgroepen een bericht gestuurd. Want het lijkt wel logisch, dat je gaat overhellen als je aan één kant een vol net hebt en aan de andere kant niet, maar normaal gesproken kan de overcapaciteit van de kotter dat opvangen. En in noodgevallen kan een schipper met een druk op de noodknop zijn tuig overboord losgooien. Maar dan moet je wel weten dat je risico loopt. "Daarom heeft de onderzoeksraad gezegd: denk daar van tevoren over na, zodat je als het zich voordoet je in een split second kunt ingrijpen," aldus Visser op Omroep Zeeland.

Foodlog

Dossiers
Lees ook
Visverkoop verandert, visafslagen nog overeind

Visverkoop verandert, visafslagen nog overeind

Binnenkort valt het doek voor de Zeeuwse visafslag Breskens. Elders lieten vissers en vishandelaren de klokverkoop voor garnalen en mosselen al los. De Nederlandse kottervloot beleeft intussen onzekere tijden. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor het voortbestaan van de Nederlandse visafslagen, voor de (groot)handel en verkoop?

Organisatie Tokyo 2020 erkent MSC-certificering

Organisatie Tokyo 2020 erkent MSC-certificering

De Olympische Zomerspelen zijn begonnen. Voorafgaand aan dit grote sportevenement maakte Marine Stewardship Council (MSC) bekend dat de organisatie van Tokyo 2020 heeft gekozen voor MSC als een van de aanbevolen certificeringsprogramma’s voor hun Sustainable Sourcing Code for Fishery Products.

Nederlandse mosselvissers behouden MSC-standaard

Nederlandse mosselvissers behouden MSC-standaard

Het mosselseizoen is in volle gang. Ook dit jaar gebeurt dit volgens de MSC-standaard voor duurzame visserij. Vorige week werd bekend dat de mosselvisserij voor de derde keer door de MSC-beoordeling is gekomen. De mosselvissers zijn sinds 2011 MSC-gecertificeerd.