Pauline Krikke ontvangt kookboek Noordzeevis

Noordzeevis kookboek (30)-kl

Het eerste exemplaar van het kookboek Noordzeevis uit Scheveningen is overhandigd aan burgemeester Pauline Krikke van Den Haag. De presentatie vond plaats in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag, waar in het kader van Feest aan Zee ter gelegenheid van Scheveningen 200 jaar badplaats, het watersprookje Ondine wordt uitgevoerd. De voorstellingen vinden plaats tot en met 7 juli.

Kookboek Noordzeevis uit Scheveningen

Het kookboek bevat 20 Noordzeevissen, gefotografeerd met 20 prominenten uit Den Haag en Scheveningen van allerlei pluimage: jong en oud, visser en ondernemer, man en vrouw. Allemaal hebben ze iets met vis en de visbranche te maken en vertellen daarover in het boek. Onder hen cabaretier Sjaak Bral, Agnes Leewis van het Visbureau en voormalig wethouder Karsten Klein. Naast de prachtige fotografie wordt uitleg gegeven over de verschillende Noordzeevissen en vangsttechnieken en natuurlijk is er een (eenvoudig) recept met de vis. Deze zijn ook te vinden op de website visrecepten.nl van het Nederlands Visbureau.

Pauline Krikke bracht de aanwezigen even in verwarring door te zeggen dat ze nooit kookt, maar gaf wel degelijk aan van vis te houden. Maar haar man kookt, dus die zal de recepten uit het kookboek zeker gaan bereiden. Verder is Krikke bij Vlaggetjesdag geweest en had daar heerlijke vette haring gegeten.

Het kookboek is gemaakt door Suzanne van der Pijll, bestuurslid van de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, en Noreen ter Beke en de fotografie is van Ingmar Timmer. Willem M. den Heijer heeft zijn oog laten gaan over de visserijgerelateerde teksten en maakte simeple maar duidelijke contourtekeningen van de verschillende vangsttechnieken.

Foto-expositie

Het boek is te bestellen via www.noordzeevisuitscheveningen.nl/kookboek. De fotografie uit het boek is tot en met 7 juli te zien in de Koninklijke Schouwburg en zal in de maanden augustus en september te zien zijn op de boulevard van Scheveningen.

Lees ook
Nieuw magazine over Noordzeevis uit Scheveningen

Nieuw magazine over Noordzeevis uit Scheveningen

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen presenteerde donderdag 30 juni het nieuwe magazine ‘Noordzeevis uit Scheveningen: Op reis met vis uit eigen zee’. Met dit nieuwe magazine wil de stichting consumenten inspireren met internationale recepten vol Noordzeevis uit Scheveningen.

Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593

Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593

In 1593 verscheen het eerste gedrukte kookboek in Nederland: Het Excellente Kookboek van doctor Carolus Battus. Nu is dit historische kookboek vertaald naar modern Nederlands en brengt het de smaak van de zestiende eeuw terug naar het nu. Het boek won onlangs de Joop Witteveenprijs 2022.

Noordzeevis uit Scheveningen op agenda gemeenteraadsverkiezingen Den Haag

Noordzeevis uit Scheveningen op agenda gemeenteraadsverkiezingen Den Haag

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. De inwoners van Den Haag gaan 16 maart naar de stembus. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen wil graag dat Noordzeevis uit Scheveningen op de politieke agenda komt te staan.