Foto: Mariela Battistella, eBirds

Peter Oreel uit Yerseke heeft het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken gewonnen. Op 14 september gingen negen deelnemers voor de achtste keer de strijd met elkaar aan. Na een aantal rondes kwam Oreel kwam als beste uit de bus. 

De negen kandidaten moesten in de eerste ronde in een zo een kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze openen. De jury beoordeelde de deelnemers op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en voor consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.

De jury bestond dit jaar uit Caroline Verwijs (van Krijn Verwijs Yerseke B.V.), Wouter Kik (van restaurant Codium uit Goes) en DP Arkenbout (van Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse). 

Winnaar

Na een aantal rondes was Peter Oreel van Dé Zeeuwse Oestermannen de winnaar. De tweede en derde plaats waren voor Manuela Kriekaard (restaurant de Oude Sluis in Wemeldinge) en Davey Lamper. Notaris Robert Zonnevylle uit Zierikzee hield toezicht op het verloop van de wedstrijd.

Als Nederlands Kampioen Oestersteken 2020 mag Oreel deelnemen aan het wereldkampioenschap Oestersteken tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival. Vanwege het coronavirus moest de organisatie de editie van 2020 afblazen. Zoals het er nu naar uitziet vindt het wereldkampioenschap in september 2021 plaats. De winnaar van het NK oestersteken 2020 zal dan op kosten van Krijn Verwijs Yerseke B.V. deelnemen aan het WK in Galway 2021.

Organisatie

Krijn Verwijs Yerseke B.V., leverancier van Premier schaal- en schelpdieren, en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands Kampioenschap Oestersteken. De locatie was dit in Yerseke op de oesterputten van Krijn Verwijs.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?