Peter Oreel prolongeert titel NK Oestersteken

Vismagazine_NK Oestersteken 2018

Peter Oreel van De Oesterij in Yerseke won op 8 oktober voor het tweede jaar op rij het Nederlands Kampioenschap Oestersteken. Tijdens de horecavakbeurs BBB Maastricht openden twaalf finalisten zo goed en zo snel mogelijk hun oesters. Tegelijkertijd gingen ook vier Belgische finalisten de strijd met elkaar aan. Cornelis van der Zande van viswinkel Walvis uit Leuven werd Belgisch kampioen Oestersteken.

NK Oestersteken

De finalisten moesten tijdens de eindstrijd dertig platte oesters open maken. Een deskundige vakjury beoordeelde de kwaliteit van de geopende oesters. Dit jaar bestond deze jury uit voorzitter Piet Janssens van Stichting Europa Culinair, Felix Wilbrink culinair journalist van de Telegraaf, Wil van Merkenstein van Schmidt zeevis, Inge Bruijnooge van Adri & Zoon, en de bekende Rotterdamse kok Herman den Blijker. De winnaar van het NK Oestersteken 2018, Peter Oreel,  kreeg de wisseltrofee, maar ook een volledige verzorgde reis naar het EK - en WK Oestersteken volgend jaar.

Regels

Bij het oestersteken gaat het niet alleen om snelheid, maar ook om zorgvuldigheid. Zo is de hoeveelheid schelpgruis die in de oester terecht komt een belangrijke factor. Ook kan men extra punten verdienen wanneer de oester volledig geopend en klaar is voor consumptie. Wanneer het oestervlees beschadigd is of er gruis of schilfers achterblijven scoort de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.

Meerdere kampioenschappen

Barend Havenaar, mede-organisator van het NK Oestersteken: “Wij organiseren onze Nederlandse kampioenschappen al 25 jaar, met vier voorrondes door geheel Nederland. Daardoor zijn er zo’n vijftig deelnemers. Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup, elk jaar op een andere locatie. In 2019 wordt dat Yerseke – na Zweden, China en vele andere landen.

In Galway is het andere wereldkampioenschap. Misschien verwarrend dat er twee wereldkampioenschappen bestaan, maar ook twee Nederlandse. Hopelijk wordt dat in de toekomst een mooie samenwerking. Een voorstel ligt al op de plank.”

In Zweden wordt voor het achtste jaar de Europacup ‘European Oyster Opening Championships’ georganiseerd. Daar gaan alle nummers 1 en 2 heen.

Lees ook
Waterkwaliteit van invloed op oesters

Waterkwaliteit van invloed op oesters

Ze zijn er weer: oesters. Er is nieuwe aanvoer van deze Zeeuwse zilte zaligheid. In Bruinisse werd de start van het nieuwe oesterseizoen omlijst met het NK Oestersteken. Maar eerst ging de aanwezige pers het water op… en ook in.

Zevende editie Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Zevende editie Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Brasserie “De Vluchthaven” en Krijn Verwijs Yerseke B.V. organiseren op maandag 16 september samen het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken. Drie dagen later, op 19 september, wordt het oesterseizoen officieel geopend.

DZM steekt oude producten in nieuw jasje

DZM steekt oude producten in nieuw jasje

DZM en de Seafood Steam Group zijn bezig met de snel groeiende business van scheermessen. Ook presenteren zij een uniek mosselconcept.