Peter Tol helpt mee aan toekomst voor vis

voor samenvatting bericht peter tol viswinkel

Viswinkel Peter Tol is een van de acht viswinkels in Nederland die het keurmerk MSC/ASC mogen dragen. In zijn winkel verkoopt hij uitsluitend duurzaam gevangen vis.

Als je naar de prijzen kijkt, is MSC-vis niet perse duurder dan reguliere vis. Tol verkoopt de vis niet om de omzet op te voeren. De belangrijkste reden voor hem om vis te verkopen met het MSC certificaat is de toekomst. “Ik ben een groot voorstander van het idee dat ons nageslacht ook nog vis kan eten. Daarom is het erg belangrijk dat de zeeën niet worden leeggevist. Zelf ben ik al heel lang bezig met duurzaamheid. Ik gebruik bijvoorbeeld al heel lang geen plastic tassen meer.”, aldus Tol.

Prijzenwinnaar

De klanten uit Zeeburg, waar de winkel gevestigd is, zijn erg bewust bezig met hun eten. “Dat werkt in ons voordeel: men komt hier graag voor vis met een goed verhaal. Klanten waarderen het zeker; we worden er geregeld positief op aangesproken.” Bijvoorbeeld wanneer de schol kuit schiet, moet je deze vis met rust laten, vindt Tol. “Ze kunnen dan heus vis krijgen, maar die is gevangen in de goede periode en ingevroren. De klant accepteert dat.” Tol werd beloond met zijn winkel; hij won het RTL4-programma Mijn Zaak is de Beste en hij werd kampioen bij de Nationale Haringpartij.

Nieuw jasje

Twee jaar geleden is de zaak compleet vernieuwd. “Het interieur was verouderd”, geeft Tol als reden. Hoewel klanten nog steeds veel complimenten gaven over de traditioneel ingerichte viswinkel, was de ondernemer toe aan iets nieuws. Er ontstonden door de verbouwing onder andere zitplaatsen, waardoor Tol het assortiment uitbreidde met een lunchmenu en pasta-gerechten. De zaak is nu rijkelijk gevuld, maar goed in balans.

Meer weten? Lees dan het complete artikel in Vismagazine 9 – 2018. Nog geen abonnee? Bestel hier twee proefnummers.

Dossiers
Lees ook
Familie Zeefat opent Viswinkel Doetinchem

Familie Zeefat opent Viswinkel Doetinchem

Al sinds 1964 staat de familie Zeefat met een viskraam op de markt in Doetinchem. Enkele maanden geleden openden Shivan Khalaf en Miranda Zeefat in de ´hoofdstad van de Achterhoek´ ook een viswinkel. Het coronavirus heeft dit besluit versneld.

‘Eigen viswinkel is het doel’

‘Eigen viswinkel is het doel’

Shari van Baren (27) en Ruben Timmer (25) zijn collega’s bij Viswinkel Fizzi in Alphen aan den Rijn. Ze startten vorig schooljaar met de mbo 3-opleiding Visspecialist bij SVO vakopleiding food, om hun productkennis te verbreden en verkooptechnieken te verbeteren. “Ik sta nu nog zelfverzekerder in de zaak.”

The Lemon's Kitchen's Jadis Schreuder derde MSC-ambassadeur in Nederland

The Lemon's Kitchen's Jadis Schreuder derde MSC-ambassadeur in Nederland

De Marine Stewardship Council (MSC) heeft er een nieuwe ambassadeur bij. Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen, is na chefkok Bart van Olphen en garnalenvisser Johan Rispens de derde ambassadeur.