Opening Noordzeevisfestival VISSCH 2017

Opening VISSCH

De Haagse chef-kok Pierre Wind en wethouder Karsten Klein openden op 6 oktober de vierde editie van Noordzeevisfestival VISSCH. Samen met Jaap Wielaart van Rabobank Den Haag bereidden zij een gezonde snack van wijting. Deze vis staat dit jaar centraal op het festival. VISSCH is een gratis toegankelijk festival dat de Noordzeevis in al zijn diversiteit in de spotlight zet.

Voor het festival is de Scheveningse visafslag dit weekend (6-8 oktober) omgetoverd tot het grootste visrestaurant van Nederland. Bezoekers genieten op VISSCH van Noordzeevis in allerlei vormen, bereid door chefs van verschillende foodtrucks en restaurants. Als afsluiting van het festival wordt zondag voor het eerst de VISSCH Award uitgereikt.

Wijting

Doel van Culinair Visfestival VISSCH is de Noordzeevis uit Scheveningen in de spotlight te zetten. Een prachtig product volgens Pierre Wind: “Wijting stond vroeger bekend als ‘het visje voor de poes’, maar is tegenwoordig veel meer dan dat. Het is een relatief onbekende vis voor het grote publiek, onder andere doordat het vaak bijvangst is voor de visserij. Maar met wijting kun je juist heerlijke gerechten maken!”

Programma zaterdag & zondag

Op beide dagen zijn er foodtrucks, een kinderspeelhoek, plaatsjes van DJ Ome Steef en een Noordzeeterras aan de havenzijde. Ook staat er een grote visshowtafel waar iedereen kan zien welke Noordzeevis zich voor onze kust bevindt en hoe deze er uitziet.

Zaterdag 7 oktober

  • Twaalf regionale chef-koks presenteren hun kijk op en bereiding van wijting, begeleid door deskundig commentaar van chef-kok Robert Siedenburg.
  • Workshop garnalenpellen door de bemanning van de Tholen10.
  • Katwijker Arie Kuijt laat zien hoe de ware visfileerder te werk gaat.
  • Robbie Verkamman vertelt aan de hand van schaalmodellen alles over de traditionele en actuele vangstmethodes.
  • Veilingmeester Wim Harteveld laat in de mijnzaal zien hoe de visveiling werkt en beantwoordt vragen over de Noordzeevis.

Zondag 8 oktober

  • 12 regionale chef-koks presenteren hun kijk op en bereiding van wijting, begeleid door deskundig commentaar van chef-kok Robert Siedenburg.
  • Uitreiking VISSCH Award (omstreeks 17.00u).
Lees ook
Greenpeace wordt niet vervolgd voor dumpen van stenen

Greenpeace wordt niet vervolgd voor dumpen van stenen

Eind september begon Greenpeace met het dumpen van stenen in de Noordzee. Visserijorganisatie VisNed deed aangifte. Het Openbaar Ministerie laat de organisatie met een brief weten niet over te gaan tot vervolging. Dat meldt VisNed op de website.

Aandeel Noordzeevis op Scheveningse menukaart neemt toe

Aandeel Noordzeevis op Scheveningse menukaart neemt toe

Strandtent Solbeach is de winnaar van de Noordzeevis uit Scheveningen-award, die Stichting Noordzeevis uit Scheveningen op 12 oktober voor het eerst uitreikte. Daarnaast presenteerde de stichting de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar de vertegenwoordiging van Noordzeevis op de Scheveningse menukaart. Voor het eerst sinds 2016 is niet zalm...

Oorkonde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen voor Vishandel van Eeden

Oorkonde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen voor Vishandel van Eeden

Vishandel van Eeden ontving donderdag 1 oktober een oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen vanwege het met passie aanbieden en actief bijdragen aan het geliefd maken van vis uit eigen zee.