Opening Noordzeevisfestival VISSCH 2017

Opening VISSCH

De Haagse chef-kok Pierre Wind en wethouder Karsten Klein openden op 6 oktober de vierde editie van Noordzeevisfestival VISSCH. Samen met Jaap Wielaart van Rabobank Den Haag bereidden zij een gezonde snack van wijting. Deze vis staat dit jaar centraal op het festival. VISSCH is een gratis toegankelijk festival dat de Noordzeevis in al zijn diversiteit in de spotlight zet.

Voor het festival is de Scheveningse visafslag dit weekend (6-8 oktober) omgetoverd tot het grootste visrestaurant van Nederland. Bezoekers genieten op VISSCH van Noordzeevis in allerlei vormen, bereid door chefs van verschillende foodtrucks en restaurants. Als afsluiting van het festival wordt zondag voor het eerst de VISSCH Award uitgereikt.

Wijting

Doel van Culinair Visfestival VISSCH is de Noordzeevis uit Scheveningen in de spotlight te zetten. Een prachtig product volgens Pierre Wind: “Wijting stond vroeger bekend als ‘het visje voor de poes’, maar is tegenwoordig veel meer dan dat. Het is een relatief onbekende vis voor het grote publiek, onder andere doordat het vaak bijvangst is voor de visserij. Maar met wijting kun je juist heerlijke gerechten maken!”

Programma zaterdag & zondag

Op beide dagen zijn er foodtrucks, een kinderspeelhoek, plaatsjes van DJ Ome Steef en een Noordzeeterras aan de havenzijde. Ook staat er een grote visshowtafel waar iedereen kan zien welke Noordzeevis zich voor onze kust bevindt en hoe deze er uitziet.

Zaterdag 7 oktober

  • Twaalf regionale chef-koks presenteren hun kijk op en bereiding van wijting, begeleid door deskundig commentaar van chef-kok Robert Siedenburg.
  • Workshop garnalenpellen door de bemanning van de Tholen10.
  • Katwijker Arie Kuijt laat zien hoe de ware visfileerder te werk gaat.
  • Robbie Verkamman vertelt aan de hand van schaalmodellen alles over de traditionele en actuele vangstmethodes.
  • Veilingmeester Wim Harteveld laat in de mijnzaal zien hoe de visveiling werkt en beantwoordt vragen over de Noordzeevis.

Zondag 8 oktober

  • 12 regionale chef-koks presenteren hun kijk op en bereiding van wijting, begeleid door deskundig commentaar van chef-kok Robert Siedenburg.
  • Uitreiking VISSCH Award (omstreeks 17.00u).
Lees ook
MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

Veel mensen eten graag van vis. Het is gezond en lekker. Maar niet alle vissoorten zijn verantwoord om te eten. Er is sprake van overbevissing of niet-duurzame vismethoden. Kies daarom bewust. Om hier extra aandacht voor te vragen organiseren MSC en ASC van 23 tot en met 29 september voor de zesde keer Bewuste Visweek.

Zeebodem

Zeebodem

Het lijkt er op dat de Rijksoverheid geld gaat verdienen aan de zeebodem. Niet voor wat er in zit, maar voor wat er op staat. Denk daarbij aan het verhuren van de zeebodem zoals dat feitelijk ook met de mosselpercelen op de Waddenzee het geval is. De waarde van de zeebodem is duidelijk in kaart gekomen nu de windmolens er in steeds groteren getale komen....

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

Duurzaamheid staat centraal bij Fish Tales. Het Amsterdamse bedrijf gebruikt alleen 100 procent gecertificeerde vis. Het gaat goed met het bedrijf. In Nederland zijn de producten exclusief te koop bij Albert Heijn en ook in Duitsland gaat het goed. En nu richt Fish Tales zich op de Verenigde Staten.