Foto: Pixabay

Jaarlijks zet het Vlaams Centrum voor Landbouw- en Visserijmarketing een Noordzeevis in de schijnwerpers. In 2020 koos VLAM, samen met de Vlaamse visserijsector voor pladijs, bij ons bekend als schol.

"Pladijs is de meest aangevoerde vissoort in de Vlaamse vissershavens maar wordt slechts door 8 procent van de Belgische gezinnen aangekocht om thuis te eten. Er is dus beslist nog potentieel voor deze lekkere vis van bij ons", stelt Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw en Visserij. In 2013 was pladijs ook al vis van het jaar. 

Vis van het Jaar

De Vis van het Jaar wordt op verschillende manieren gepromoot. Dit jaar maakte VLAM een folder met recepten uitgewerkt door chef en culinaire inspirator Ilse D’hooge. De recepten werden in samenwerking met studenten van hotelschool Ter Duinen uit Koksijde onder leiding van Dries Cloet klaargemaakt voor de persvoorstelling van de Vis van het Jaar.

Deze folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers om consumenten te inspireren om eens een recept met pladijs uit te proberen in de keuken. "Ook de visgroothandel, supermarkten en cash&carry-bedrijven worden gestimuleerd om pladijs in de kijker te zetten."

Pladijs

Pladijs of Europese schol heeft als wetenschappelijke benaming Pleuronectes platessa. Hij komt voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan van de Noordzee, de Oostzee tot het westelijke deel van de Middellandse Zee. Door de oranjerode vlekken op de donker gekleurde bovenkant is de schol gemakkelijk te onderscheiden van andere platvissen. De schol heeft een gladde huid en de zijlijn boven de borstvin is vrijwel recht. Volwassen exemplaren meten ongeveer 30 cm.

De voortplanting vindt plaats in verschillende periodes van het jaar, afhankelijk van het bestand waartoe de schol behoort. Voor de Noordzee is dat van januari tot april. De vis bevat dan weinig visvlees en wordt dan beter niet geserveerd.

Visserij

De vis wordt vooral gevangen als bijvangst van tong. In 2019 werd er in Belgische havens 3.636 ton pladijs aangevoerd, in 2018 was dit zo’n 4.548 ton. In 2017 lag de aanvoer nog een stuk hoger, namelijk op 5.418 ton. De eerste zes maanden van dit jaar, is er slechts 784 ton aangevoerd. VLAM maakt hierbij de kanttekening dat een groot deel van de vangst onderdeel is van de campagne in de oostelijke Noordzee, die pas op dit moment op gang komt. 

Er geldt een vangstbeperking of quotum voor pladijs. "Doordat de visserij-inspanning afneemt, de quota gerespecteerd worden en het aandeel van duurzamere visserijtechnieken toeneemt, blijkt er geen gevaar voor overbevissing van Europese schol door de Belgische vissers", aldus VLAM. "Vanuit een wetenschappelijk oogpunt steunt ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) bijgevolg schol/pladijs als Vis van het jaar 2020."

 

 

Altijd op de hoogte blijven?