Platte oester terug in de Waddenzee

Platte Oester

De platte oester is terug in de waddenzee. Een Texelse visser/oesterraper ontdekte meerdere exemplaren ten oosten van Texel. Ook ten zuiden van Vlieland zijn ze gevonden. Dit terwijl werd gedacht dat de platte oester al lang was uitgestorven. Dit maakte Programma naar een rijke Waddenzee(PRW) op 26 oktober bekend.

Na de melding van de visser vond er onderzoek plaats ondersteund door Natuurmonumenten. Ten oosten van Texel vonden zij een aantal levende exemplaren. Wageningen Marine Research ontdekte larven in de water kolom.

Oesterdeskundige Hein Sas: "Het bevestigt dat er inderdaad gunstige groeicondities voor de soort in de Nederlandse Waddenzee zijn, zoals eerder al bleek uit ons onderzoek. Maar het gegeven dat deze populatie in een klein gebied aanwezig is, dicht bij de oorspronkelijke bron, laat zien dat zijn verspreidingsvermogen beperkt is. Daarom denken we dat de platte oester in de Waddenzee met een actief herstelprogramma een duwtje in de rug kan gebruiken om verdere verspreiding mogelijk te maken. Een programma met goede wetenschappelijke begeleiding." PRW gaat dit verder onderzoeken.

Oesters zijn belangrijk voor een goed functionerend ecosysteem. Ze eten algen door deze uit het water te filteren. Zo dragen ze bij aan meer helder water.

Lees ook
Texelse NIOZ-haven kleurt wit door voortplantende oesters

Texelse NIOZ-haven kleurt wit door voortplantende oesters

Afgelopen weekend zag het zeewater bij Texel er vervuild, wit en troebel uit. De oorzaak? Geen vervuiling maar de voortplanting van de oesters. De Texelse Sytske Dijksen zag het verschijnsel in de haven en deelde de foto's op Facebook met de opmerking 'Orgie in de NIOZ-haven'.

Vissers Waddenzee verenigen zich in Waddenzeevisserij Platform

Vissers Waddenzee verenigen zich in Waddenzeevisserij Platform

Verschillende visserijorganisaties die actief zijn in de Waddenzee hebben zich verenigd in het Waddenzeevisserij Platform. Dit nieuwe platform overlegt namens alle organisaties met de overheid en natuurorganisaties. Addy Risseeuw van PO Mosselcultuur is de voorzitter.

Nieuwe exotische worm aangetroffen in Waddenzee

Nieuwe exotische worm aangetroffen in Waddenzee

Duitse en Nederlandse biologen hebben geconstateerd dat een nieuwe exotische worm zich heeft gevestigd in de Waddenzee. Deze parasitaire worm doorboort de schelpen van de Japanse oester en kan voor problemen zorgen bij oesterkwekers. Dat schijven de wetenschappers in Marine Biodiversity.