PO Mosselcultuur interviewt Jan Bonjer

13 september 2021 Mischa Brendel João Gonçalves

De Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur (PO Mosselcultuur) heeft voor zijn vernieuwde nieuwsbrief Jan Bonjer, voorzitter van het Mosselconvenant geïnterviewd. Hij volgde op 1 augustus Hans Alders op.

Alders vervulde de functie vanaf de start van het convenant in 2008. In de overeenkomst staan vergaande afspraken over het afbouwen en op termijn (2029) geheel beëindigen van de bodemvisserij op mosselzaad.

Bonjer heeft verstand van zaken, al komt die ervaring wellicht niet meteen uit de meest voor de hand liggende hoek. Zo schreef hij als verslaggever bij NRC Handelsblad veel over de visserij in de Noordzee, was hij directeur van Vogelbescherming Nederland en was hij hoofdredacteur van het FD. Vanuit die functie stapte hij over naar de functie van dijkgraaf bij Waterschap Hollandse Delta.

Dit bijzondere cv maakt hem juist interessant als voorzitter van het Mosselconvenant. Hij verwoordt het zelf als volgt: “Tussen schelpdiervisserij en natuurbescherming was eerst sprake van polarisatie. Nu werken partijen binnen het convenant constructief samen. Heel belangrijk dat dit zo blijft. Er is al een reductie van 35 procent bereikt, dat is een grote stap vooruit.”

In het interview uit Bonjer onder meer zijn zorgen over de retailsector, die volgens hem te veel inkoopmacht heeft: “Ik hoop dat de sector een vuist in kan maken tegen de inkoopmacht van de supermarkten. Het is nu een ongezond onderdeel van de hele keten.”

 

Het gehele interview is hier te lezen.

Altijd op de hoogte blijven?