Politiek debatteert over Noordzeeakkoord

visserij_schip_pixabay

Foto: Pixabay

Maandag 12 oktober vond het Algemeen Overleg Visserij plaats, waar volksvertegenwoordigers uit de Tweede Kamer met minister Schouten debatteerden over het Noordzeeakkoord. Veel partijen uitten hun zorgen omdat de visserij dit akkoord niet wil ondertekenen. De Nederlandse Vissersbond volgde het debat en doet verslag op de website

In het debat viel de Nederlandse vissersbond twee dingen op. Allereerst gaf minister Schouten aan dat ze met de vissers wilde praten over het aanpassen van het betwiste gebied van de Borkumse Stenen en dat er een akkoord is over het Friese Front. "Dat vinden wij zelf opmerkelijk, want daar weten wij niets van. Er was wel een voorstel, maar dat is door de sector afgewezen."

Eensgezinde sector

Daarnaast zei de minister  dat de visserijsector verdeeld zou zijn. Daar is volgens de Nederlandse vissersbond geen sprake van. "De gehele (kotter-)visserijketen is juist eensgezind om niet te tekenen voor het huidige Akkoord, vanwege het ontbreken van perspectief voor de vloot en de visketen. Het is ook een oproep om tot een constructief overleg met Minister Schouten te komen."

In het debat erkende minister Schouten dat er zorgen zijn bij de vissers en noemde het Noordzeeakkoord een compromis. Volgens Schouten is het belangrijk dat de vissers aansluiten zodat er niet ‘over ze, maar met ze wordt gepraat’ in hun eigen belang. 

Perspectief

“Wij begrijpen heel goed de druk waaronder Minister Schouten staat om aan de belangen van alle partijen tegemoet te komen" reageert Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. "Wij hebben ook veel waardering voor de inzet van Minister Schouten voor de visserij. Maar Minister Schouten moet wel begrijpen dat de ‘rek uit het elastiek van de visserman is’ en dat er zonder een perspectief met voldoende ruimte voor de visserij nooit een waardig Noordzeeakkoord zal zijn.”

Lees het complete verslag en de reactie op de website van de Nederlandse Vissersbond

Dossiers
Lees ook
Visverkoop verandert, visafslagen nog overeind

Visverkoop verandert, visafslagen nog overeind

Binnenkort valt het doek voor de Zeeuwse visafslag Breskens. Elders lieten vissers en vishandelaren de klokverkoop voor garnalen en mosselen al los. De Nederlandse kottervloot beleeft intussen onzekere tijden. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor het voortbestaan van de Nederlandse visafslagen, voor de (groot)handel en verkoop?

Organisatie Tokyo 2020 erkent MSC-certificering

Organisatie Tokyo 2020 erkent MSC-certificering

De Olympische Zomerspelen zijn begonnen. Voorafgaand aan dit grote sportevenement maakte Marine Stewardship Council (MSC) bekend dat de organisatie van Tokyo 2020 heeft gekozen voor MSC als een van de aanbevolen certificeringsprogramma’s voor hun Sustainable Sourcing Code for Fishery Products.

Nederlandse mosselvissers behouden MSC-standaard

Nederlandse mosselvissers behouden MSC-standaard

Het mosselseizoen is in volle gang. Ook dit jaar gebeurt dit volgens de MSC-standaard voor duurzame visserij. Vorige week werd bekend dat de mosselvisserij voor de derde keer door de MSC-beoordeling is gekomen. De mosselvissers zijn sinds 2011 MSC-gecertificeerd.