Politiek debatteert over Noordzeeakkoord

16 oktober 2020
Foto: Pixabay

Maandag 12 oktober vond het Algemeen Overleg Visserij plaats, waar volksvertegenwoordigers uit de Tweede Kamer met minister Schouten debatteerden over het Noordzeeakkoord. Veel partijen uitten hun zorgen omdat de visserij dit akkoord niet wil ondertekenen. De Nederlandse Vissersbond volgde het debat en doet verslag op de website

In het debat viel de Nederlandse vissersbond twee dingen op. Allereerst gaf minister Schouten aan dat ze met de vissers wilde praten over het aanpassen van het betwiste gebied van de Borkumse Stenen en dat er een akkoord is over het Friese Front. "Dat vinden wij zelf opmerkelijk, want daar weten wij niets van. Er was wel een voorstel, maar dat is door de sector afgewezen."

Eensgezinde sector

Daarnaast zei de minister  dat de visserijsector verdeeld zou zijn. Daar is volgens de Nederlandse vissersbond geen sprake van. "De gehele (kotter-)visserijketen is juist eensgezind om niet te tekenen voor het huidige Akkoord, vanwege het ontbreken van perspectief voor de vloot en de visketen. Het is ook een oproep om tot een constructief overleg met Minister Schouten te komen."

In het debat erkende minister Schouten dat er zorgen zijn bij de vissers en noemde het Noordzeeakkoord een compromis. Volgens Schouten is het belangrijk dat de vissers aansluiten zodat er niet ‘over ze, maar met ze wordt gepraat’ in hun eigen belang. 

Perspectief

“Wij begrijpen heel goed de druk waaronder Minister Schouten staat om aan de belangen van alle partijen tegemoet te komen" reageert Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. "Wij hebben ook veel waardering voor de inzet van Minister Schouten voor de visserij. Maar Minister Schouten moet wel begrijpen dat de ‘rek uit het elastiek van de visserman is’ en dat er zonder een perspectief met voldoende ruimte voor de visserij nooit een waardig Noordzeeakkoord zal zijn.”

Lees het complete verslag en de reactie op de website van de Nederlandse Vissersbond

Altijd op de hoogte blijven?