Winnaar editie 2020 (foto: Mariela Battistella, eBirds)

Op de traditionele oesterputten in Yerseke vindt op maandag 13 september 2021 voor de achtste keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaats. Tien dagen later, op 23 september, opent het oesterseizoen officieel. Dan vaart de YE 60 uit om de eerste oesters op te vissen.

De deelnemers moeten tijdens het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken dertig platte Zeeuwse oesters zo snel en zorgvuldig mogelijk open maken. De oester moet volledig geopend en klaar zijn voor consumptie. Een vakjury ziet hierop toe. Als het oestervlees is beschadigd of er blijven gruis/schilfers achter, dan krijgt de kandidaat minpunten. Bij een gelijk aantal punten is de tijd doorslaggevend.

De wedstrijd start met een voorronde. De drie beste deelnemers moeten vervolgens in de finale nogmaals dertig Zeeuwse Platte Oesters openmaken. Wie dit het snelst en het beste doet, wint de wedstrijd. Vorig jaar was Peter Oreel de winnaar.

Ga voor meer informatie of om je in te schrijven voor de wedstrijd naar de website van organisator Krijn Verwijs Yerseke.

In september vindt er nog een wedstrijd Oestersteken plaats. Op 20 september tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam organiseert Stichting Europa Culinair samen met het Wijntheater het NK Oestersteken.

 

Altijd op de hoogte blijven?