Princes vergroot aandeel verantwoord ingekochte tonijn

Princes Tonijnmoot

Princes heeft haar aandeel verantwoord ingekochte tonijn in 2018 verhoogd naar 94 procent. In 2017 was dit nog 90 procent, laat het bedrijf weten in een persbericht. Het doel is om 100 procent verantwoorde tonijn aan te bieden.

Menno Bax, Marketing Director voor Princes Europe: "Wij zijn een van de grootste aanbieders van tonijnconserven in Nederland. Voor de toekomst van de visstand is het enorm belangrijk dat tonijn wereldwijd op een verantwoorde wijze wordt bevist. Daarom stimuleren wij al jaren een verantwoorde visvangst bij onze leveranciers en de tonijnindustrie in het algemeen, bijvoorbeeld als lid van de International Seafood Sustainability Foundation (ISSF). Het werk van de ISSF heeft sterk bijgedragen aan de duurzaamheidsstrategie van Princes, onder andere door het opzetten van een Proactive Vessel Register (PVR) en de invoering van niet-verstikkende lokvlotten (FAD’s).”

Onder verantwoord verkregen tonijn verstaat Princes niet allen visserijen met een MSC-certificering, maar ook de tijdgebonden Fishery Improvement Projects (FIP’s). Het doel van FIP’s is het behalen van MSC-certificering. Verantwoord verkregen tonijn kan ook komen van volledig traceerbare hengelvisserijen en vangsten die zonder lokvlotten (Fish Aggregating Device / FAD) zijn gedaan.

Fishery Improvement Projects

“FIP’s spelen voor Princes een sleutelrol in de verdere verduurzaming van de industrie", vertelt Bax. "Visserijen worden zo gestimuleerd om hun MSC-certificering te behalen. We zijn zeer verheugd dat Echebestar, een van onze leveranciers, kort geleden MSC-gecertificeerd is na deelname aan een FIP. Ook zien we dat er mooie stappen worden gemaakt in het verbeteren van de duurzaamheid van de tonijnbestanden in de Indische Oceaan, waar veel van onze vis vandaan komt.” Princes is medeoprichter van het Sustainable Indian Ocean Tuna Initiative (SIOTI). Dit vijfjarenproject moet belangrijke kwesties rondom de tonijnvisserij in de Indische Oceaan aanpakken zoals een duurzamer gebruik van lokvlotten. De voortgang van deze FIP wordt gerapporteerd op www.fisheryprogress.org.

Princes ondergaat jaarlijks audits met betrekking tot de verantwoorde inkoop van tonijn in alle landen waar het bedrijf actief is. Bovendien laat Princes zich jaarlijks controleren op het naleven van de ISSF-standaarden. Op deze manier waarborgt het bedrijf haar inzet voor een verantwoorde inkoop van tonijn. De twee tonijnverwerkingslocaties van Princes op Mauritius hebben beide een MSC Chain Of Custody-certificering en een SA8000-certificering voor sociale verantwoordelijkheid.

Bax was aanwezig tijdens het Grote Tonijn Debat. Hier vertelde hij ondermeer over waar de tonijn van Princes vandaan komt en hoe deze wordt gevangen. Ook gaf hij antwoord op de, soms kritische, vragen vanuit het publiek. Het Grote Tonijn Debat is hier terug te kijken.

Lees ook
Welkom in de wondere wereld van de wicked tuna

Welkom in de wondere wereld van de wicked tuna

Sinds hij in de jaren ’90 in Spanje woonde en zag hoe de blauwvintonijnen daar op traditionele manier gevangen werden, heeft de tonijn econoom en journalist Steven Adolf niet meer losgelaten. Onlangs verscheen zijn boek ‘Tuna Wars’ over mooie maar zeker ook de minder mooie kanten van de tonijnvangst

MSC investeert in de visspecialist

MSC investeert in de visspecialist

Op de Visbeurs in Spakenburg konden mensen al kennis maken met Jan van Keulen, die sinds de zomer voor MSC werkt. Zijn missie is om visspecialisten die kiezen voor duurzaamheid te ondersteunen en zorgen dat MSC een positief onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. De administratie en regels om aan de MSC standaard te voldoen zijn eenvoudiger gemaakt...

Dit zijn de trends in 2020

Dit zijn de trends in 2020

Voedsel van dichterbij, weten waar je voedsel vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en kiezen voor kwaliteit; de trends voor 2020 zijn niet verrassend, maar bieden zeker kansen voor de (ambachtelijke) versondernemer. En voor de visspecialist liggen er specifieke kansen.