Problemen rondom de aanvoer van mosselen

mosselen_vis 06-2018

De mosselsector ervaart problemen met de aanvoer van mosselen. De mosselen in Oosterschelde worden verstikt door schuimalg, terwijl de mosselen in de Waddenzee nog niet consumptierijp zijn. Mosselkwekers en -handelaren verwachten dat er veel minder mosselen aan wal komen dan in 2018, meldt BN de Stem.

De mosselen in de Oosterschelde lijden onder schuimalg. Schuimalg, Phaeocystus, is een jaarlijks terugkerend verschijnsel. De alg leeft in het water en vormt aan het eind van de bloei schuim op het water. Dit gebeurt in dezelfde periode als de mosselen zich voortplanten en daardoor zwak zijn. Het afstervende plankton zakt naar de bodem en kan de mosselen verstikken. Dit jaar was er sprake van zeer veel algenbloei. Het gevolg is dat er veel mosselen zijn gestorven.

Wouter van Zandbrink, voorzitter van de Vereniging De Mosselhandel, vertelt aan BN de Stem dat de Oosterschelde bijna leeg is. "Er is tot nu toe 13,8 miljoen kilo mosselen uit de Oosterschelde geveild. Daarmee is het eind van de productie in zicht. Er wordt nu meer weinig meer uit de Oosterschelde geleverd."

Normaal gesproken komt de bulk van de mosselen uit de Waddenzee, maar hier blijft de groei achter. Verschillende mosselhandelaren halen hun mosselen nu deels uit het buitenland. 

Bron: BN de Stem

Lees ook
Circulaire oplossing voor mosselschelpen

Circulaire oplossing voor mosselschelpen

In Nederland gooien we jaarlijks zo'n 20 miljoen kilo lege mosselschelpen weg. Ontwerpster Marita Sauerwein ontwikkelde een circulaire methode waarmee deze schelpen hergebruikt kunnen worden.

Natuurmonumenten maakt bezwaar tegen uitbreiding garnalenvisserij Ooster- en Westerschelde

Natuurmonumenten maakt bezwaar tegen uitbreiding garnalenvisserij Ooster- en Westerschelde

Natuurmonumenten maakt bezwaar tegen de de uitbreiding van de garnalenvisserij in de Ooster- en Westerschelde. Daarom heeft de natuurorganisatie beroep aangetekend tegen de verleende vergunning bij de Raad van State.

Oesterseizoen 2020/2021 officieel geopend

Oesterseizoen 2020/2021 officieel geopend

Het oesterseizoen 2020/2021 is officieel geopend op 17 september in Yerseke. "De oesters zijn goed gevuld en heerlijk van smaak”, zegt Kees van Beveren, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging, over de kwaliteit van de oesters.