Problemen rondom de aanvoer van mosselen

mosselen_vis 06-2018

De mosselsector ervaart problemen met de aanvoer van mosselen. De mosselen in Oosterschelde worden verstikt door schuimalg, terwijl de mosselen in de Waddenzee nog niet consumptierijp zijn. Mosselkwekers en -handelaren verwachten dat er veel minder mosselen aan wal komen dan in 2018, meldt BN de Stem.

De mosselen in de Oosterschelde lijden onder schuimalg. Schuimalg, Phaeocystus, is een jaarlijks terugkerend verschijnsel. De alg leeft in het water en vormt aan het eind van de bloei schuim op het water. Dit gebeurt in dezelfde periode als de mosselen zich voortplanten en daardoor zwak zijn. Het afstervende plankton zakt naar de bodem en kan de mosselen verstikken. Dit jaar was er sprake van zeer veel algenbloei. Het gevolg is dat er veel mosselen zijn gestorven.

Wouter van Zandbrink, voorzitter van de Vereniging De Mosselhandel, vertelt aan BN de Stem dat de Oosterschelde bijna leeg is. "Er is tot nu toe 13,8 miljoen kilo mosselen uit de Oosterschelde geveild. Daarmee is het eind van de productie in zicht. Er wordt nu meer weinig meer uit de Oosterschelde geleverd."

Normaal gesproken komt de bulk van de mosselen uit de Waddenzee, maar hier blijft de groei achter. Verschillende mosselhandelaren halen hun mosselen nu deels uit het buitenland. 

Bron: BN de Stem

Lees ook
Oosters mosselpannetje met knoflookbrood

Oosters mosselpannetje met knoflookbrood

Epos inspireert de visspecialist met verrassende recepten, zoals met dit recept voor een Oosters mosselpannetje met knoflookboter.

Kokkels sterven door warmte

Kokkels sterven door warmte

De warmte van de afgelopen weken is slecht geweest voor de kokkels in de Waddenzee. Op het wad is er, evenals vorig jaar, sprake van massale kokkelsterfte. Dat meldt Omrop Fryslân.

De passie van mosselkweker Jos Steketee

De passie van mosselkweker Jos Steketee

Voor mosselkweker Jos Steketee heeft het mosselkweken een aantrekkingskracht die moeilijk te begrijpen is voor buitenstaanders: “Voor mij is dit het mooiste beroep van de wereld. Je bent erin geboren of je bent het niet. " De mosselsector heeft het niet makkelijk. Jos: “In 2008 waren wij genoodzaakt, door afspraken in het Mosselconvenant...