Problemen rondom de aanvoer van mosselen

mosselen_vis 06-2018

De mosselsector ervaart problemen met de aanvoer van mosselen. De mosselen in Oosterschelde worden verstikt door schuimalg, terwijl de mosselen in de Waddenzee nog niet consumptierijp zijn. Mosselkwekers en -handelaren verwachten dat er veel minder mosselen aan wal komen dan in 2018, meldt BN de Stem.

De mosselen in de Oosterschelde lijden onder schuimalg. Schuimalg, Phaeocystus, is een jaarlijks terugkerend verschijnsel. De alg leeft in het water en vormt aan het eind van de bloei schuim op het water. Dit gebeurt in dezelfde periode als de mosselen zich voortplanten en daardoor zwak zijn. Het afstervende plankton zakt naar de bodem en kan de mosselen verstikken. Dit jaar was er sprake van zeer veel algenbloei. Het gevolg is dat er veel mosselen zijn gestorven.

Wouter van Zandbrink, voorzitter van de Vereniging De Mosselhandel, vertelt aan BN de Stem dat de Oosterschelde bijna leeg is. "Er is tot nu toe 13,8 miljoen kilo mosselen uit de Oosterschelde geveild. Daarmee is het eind van de productie in zicht. Er wordt nu meer weinig meer uit de Oosterschelde geleverd."

Normaal gesproken komt de bulk van de mosselen uit de Waddenzee, maar hier blijft de groei achter. Verschillende mosselhandelaren halen hun mosselen nu deels uit het buitenland. 

Bron: BN de Stem

Lees ook
Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

Machinefabriek Bakker uit Yerseke, producent van mosselverwerkingsapparatuur, is winnaar van de Schelpdier Duurzaamheidsaward. Het bedrijf won de prijs met de volledig afbreekbare mosselsok, gemaakt van biopolymeer. Mosselsokken worden in de hangmosselkweek en bij mosselzaadinvanginstallaties gebruikt om mosselzaad ‘op te sokken’: sokvormige...

Mosselen aan de muur

Mosselen aan de muur

De schelpen van mosselen worden voor van alles gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan schelpenpaadjes, voedselbodem voor oesters, of vocht tegengaan in kruipruimtes. Elly Deurloo maakt van de schelpen panelen. Niet alleen mooi aan de muur, maar ook goed voor de akoestiek. Dat meldt Omroep Zeeland.

Visbar The Good Companion omarmt lokale vis 'Bijvangst staat standaard op ons menu’

Visbar The Good Companion omarmt lokale vis 'Bijvangst staat standaard op ons menu’

Het begon met fish and chips maar inmiddels is de kaart van visbar The Good Companion in Amsterdam flink uitgebreid. Lokale, duurzame en dagverse vis is het uitgangspunt voor ondernemers Niek van den Hoven en Enno Massaro Naast vis uit de Noordzee staat er standaard bijvangst op het menu. Via evenementen maken gasten kennis met de visbar.