Problemen rondom de aanvoer van mosselen

mosselen_vis 06-2018

De mosselsector ervaart problemen met de aanvoer van mosselen. De mosselen in Oosterschelde worden verstikt door schuimalg, terwijl de mosselen in de Waddenzee nog niet consumptierijp zijn. Mosselkwekers en -handelaren verwachten dat er veel minder mosselen aan wal komen dan in 2018, meldt BN de Stem.

De mosselen in de Oosterschelde lijden onder schuimalg. Schuimalg, Phaeocystus, is een jaarlijks terugkerend verschijnsel. De alg leeft in het water en vormt aan het eind van de bloei schuim op het water. Dit gebeurt in dezelfde periode als de mosselen zich voortplanten en daardoor zwak zijn. Het afstervende plankton zakt naar de bodem en kan de mosselen verstikken. Dit jaar was er sprake van zeer veel algenbloei. Het gevolg is dat er veel mosselen zijn gestorven.

Wouter van Zandbrink, voorzitter van de Vereniging De Mosselhandel, vertelt aan BN de Stem dat de Oosterschelde bijna leeg is. "Er is tot nu toe 13,8 miljoen kilo mosselen uit de Oosterschelde geveild. Daarmee is het eind van de productie in zicht. Er wordt nu meer weinig meer uit de Oosterschelde geleverd."

Normaal gesproken komt de bulk van de mosselen uit de Waddenzee, maar hier blijft de groei achter. Verschillende mosselhandelaren halen hun mosselen nu deels uit het buitenland. 

Bron: BN de Stem

Lees ook
Vissers Waddenzee verenigen zich in Waddenzeevisserij Platform

Vissers Waddenzee verenigen zich in Waddenzeevisserij Platform

Verschillende visserijorganisaties die actief zijn in de Waddenzee hebben zich verenigd in het Waddenzeevisserij Platform. Dit nieuwe platform overlegt namens alle organisaties met de overheid en natuurorganisaties. Addy Risseeuw van PO Mosselcultuur is de voorzitter.

Nieuwe exotische worm aangetroffen in Waddenzee

Nieuwe exotische worm aangetroffen in Waddenzee

Duitse en Nederlandse biologen hebben geconstateerd dat een nieuwe exotische worm zich heeft gevestigd in de Waddenzee. Deze parasitaire worm doorboort de schelpen van de Japanse oester en kan voor problemen zorgen bij oesterkwekers. Dat schijven de wetenschappers in Marine Biodiversity.

Jan de Mosselman geeft startschot mosselkaravaan

Jan de Mosselman geeft startschot mosselkaravaan

Het Zeeuwse mosselseizoen is officieel gestart. 8 juli werd vanaf de YE 110 de eerste mand met Zeeuwse bodemmosselen uit het Oosterscheldewater gehaald en gaf het tot leven gekomen standbeeld ‘Jan de mosselman’ samen met voetbalanalist Jan Boskamp en de Vlaamse radio-dj Sven Ornelis het vertreksein voor de traditionele mosselkaravaan.