Problemen voor Britse visexporteurs na Brexit

Brexit_Pixabay

Foto: Pixabay

Nu het Verenigd Koninkrijk en de EU helemaal uit elkaar zijn, lopen de Britse visexporteurs tegen een probleem aan. Door de douaneformaliteiten krijgen zij hun verse visproducten niet op tijd bij hun klanten in Europa. Dat meldt persbureau Reuters.

Een aantal Schotse visbedrijven heeft de exportactiviteiten stilgelegd. Zij klagen over de tijdrovende procedures die verplicht zijn nu het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de Europese interne markt. Naast alle douaneformulieren moeten de exporteurs bij elke zending ook gezondheidscertificaten aanleveren. De wachttijd voor het verkrijgen van deze papieren is in Schotland momenteel zo’n vijf uur. Ook is er veel oponthoud aan de grens en lopen de kosten op.

Douaneformaliteiten

De Schotse visbedrijven leveren vooral langoustines, sint jacobsschelpen, oesters, kreeften en mosselen. Deze producten moeten na de vangst zo snel mogelijk naar het Europese vaste land gebracht worden. Door alle formaliteiten duurt dit nu veel langer. De bedrijven testten het nieuwe systeem door de afgelopen week een aantal kleine bestellingen naar het vaste land te sturen. Voor 1 januari duurde de verzending een dag. Nu deden bestellingen er drie tot vier dagen over of kwamen helemaal niet aan.

Vanwege alle problemen besloot logistieke dienstverlener DFDS Scotland om voorlopig geen verse vis naar EU-landen te transporteren, totdat de procedures gestroomlijnd zijn. Santiago Buesa van visexporteur SB Fish spreekt van een catastrofe. "Onze klanten trekken de stekker eruit. Ze verwachten een vers product, dus dit kopen ze niet meer.” Naast tijd lopen ook de kosten hoog op. David Noble van groothandel Aegirfish meldt dat alle extra administratiekosten oplopen tot 500 tot 600 pond per dag. Hij vreest dat dit geen opstartproblemenzijn. De kosten doorbereken aan de klant is volgens hem geen optie. "Als onze vis te duur is, kopen de klanten wel ergens anders."

Britse vissers

Naast de visexporteurs zijn ook de vissers ontevreden. Boris Johnson had hen beloofd de controle over de eigen wateren terug te geven. Maar volgens het akkoord met de EU mogen de Europese vissers weliswaar minder, maar nog steeds vissen in de Britse wateren. Daarnaast hebben ze minder toegang tot de Europese markt, waar ze het grootste deel van hun vangst afzetten.

Bron: Reuters

Dossiers
Lees ook
Meer duidelijkheid rondom regels na Brexit

Meer duidelijkheid rondom regels na Brexit

Vlak voor de kerst bereikten de EU en het Verenigd Koninkrijk eindelijk een akkoord. Voor de visserij geldt een overgangsperiode van 5,5 jaar. De EU-vissers mogen nog wel in de Britse wateren vissen, maar mogen minder vangen. Inmiddels is er meer duidelijkheid over hoe dit vissen er precies uit komt te zien.

Jumbo introduceert nieuw assortiment verse vlees- en visproducten

Jumbo introduceert nieuw assortiment verse vlees- en visproducten

Jumbo introduceert een nieuw assortiment van verse vlees- en visproducten. Deze onbewerkte versproducten komen onder de noemer Jumbo Fijnproevers in de schappen te liggen. In het assortiment zitten onder andere een bavette, een XL ribeye en een roodbaarsfilet.

Onzekerheid voor Nederlandse vissers

Onzekerheid voor Nederlandse vissers

Vlak voor kerst kwam alsnog de langverwachte Brexit-deal rond. Voor Nederlandse vissers is dat echter geen reden tot juichen. Er is weliswaar een overgangsperiode van 5,5 jaar afgesproken, maar er is nog altijd veel onduidelijkheid.