Proef de zee

Proef de zee

In Proef de Zee vertellen Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering over hun passie: koken met zeewier met een eigentijdse inslag. Met nieuwe en bestaande combinaties met zeewier, aantrekkelijk en verrassend gepresenteerd. Alles is vegetarisch. Inspiratie haalden de dames uit hun reizen naar Japan en hun roots in Zeeland.

Zeewiergebruik in Nederland is nog vrij onbekend en onbemind, maar is een goede aanvulling op onze dagelijkse voeding. Maar hoe kun je dit toepassen? Daar geven de dames op een toegankelijk, frisse en praktische manier invulling aan in dit boek.

Zeewier wordt door zowel wetenschappers als foodies gezien als hét ingrediënt van de toekomst. Het is veelzijdig, duurzaam en bevat de vijfde smaak, umami. Bovendien heeft het eten van zeewier een positief effect op je gezondheid, omdat het vitaminen, mineralen, antioxidanten en goede vetten bevat. Daarnaast wordt er hard gewerkt om zeewieren duurzaam te kweken. In Nederland zijn al zo’n twaalf verschillende soorten zeewier te koop, allemaal verschillend van uiterlijk, smaak en bereidingswijze.

Niet onbelangrijk is dat zeewier een goede zoutvervanger is en zelfs de bloeddruk verlaagd. Zeewier is gezond en je hebt er niet veel van nodig. Nog nooit zeewier gegeten? Begin dan met de toegankelijke zeesla. Dit is een groenwier met een milde, verfijnde en frisse smaak. Rauw is deze sla het lekkerst in salades en bovendien heel erg gezond. Ze bevatten onder andere veel vitamine C. Wel tien maal zoveel als een sinaasappel.

Het handzame boek met de matte kaft heeft een toegankelijke schrijfstijl en is overzichtelijk ingedeeld in twaalf hoofdstukken waarin elk een ander zeewier wordt beschreven met bijpassende gerechten. De dames zetten de eigenschappen van de verschillende wieren op een rij en geven verrassende recepten van vegetarische zeewiergerechten. Zee spaghetti met burrata, geroosterde tomaatjes en basilicum, gerechten waarin wieren worden gecombineerd met vis zoals aramesalade met forel en gemberdressing en van zoete gerechten zoals chlorellameringues. Deze laatste zijn onweerstaanbaar en een plaatje om te zien, kan ik uit eigen ervaring melden.

De recepten bevatten een overzichtelijke ingrediëntenlijst en, niet onbelangrijk, die zijn ook goed verkrijgbaar. Alle recepten zijn in een handomdraai te maken, dus geen ingewikkelde bereidingen. Waar nodig worden er praktische tips gegeven. De beschrijvingen en recepten, de toegankelijke styling en de serene fotografie maken van Proef de Zee een kookboek dat inspireert om op een laagdrempelige manier te experimenteren met zeewier en ander voedsel uit de zee. Een aanrader voor iedereen in de vissector.

Proef de Zee van Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering is verkrijgbaar bij Boek-plus.nl, de online boekhandel die meer dan 70.000 titels binnen 24 uur kan leveren, zonder verzendkosten.

Titel: Proef de Zee | ISBN: 9789089897961 | Prijs: € 23,99

Dossiers
Lees ook
Vissen en schelpdieren lokken met licht, geluid en geur

Vissen en schelpdieren lokken met licht, geluid en geur

Voor de Belgische kust werden de afgelopen drie jaar testen uitgevoerd met een zeeboerderij waar mosselen, oesters en zeewier groeien en passieve visserij met innovatieve loktechnieken plaatsvindt. Licht, geluid en geur blijken succesvolle technieken om méér inktvis (zeekat), garnaal en vis te vangen.

Bloed, zweet maar samen

Bloed, zweet maar samen

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor bedrijven. Grote multinationals gebruiken het in hun publieke profilering maar de echte innovatie komt vaak van frisse, jonge bedrijven.

Autobiografisch kookboek Sergio Herman

Autobiografisch kookboek Sergio Herman

Van jongs af aan is er een bijzondere plaats voor de Zeeuwse mossel in het leven van chef-kok en culinair ondernemer Sergio Herman. Nog altijd is hij lyrisch over de smaak van het ‘zwarte goud’.