Project Paling Over De Dijk gestart

7 september 2021 Redactie Vismagazine
Foto: Dupan

Het project Paling Over De Dijk is voor de negende keer gestart bij de waterkrachtcentrale en stuw ter hoogte van Maurik in de Rijn. Deze waterkrachtcentrale belemmert palingen in hun trek naar zee. De komende drie maanden helpen beroepsvissers palingen veilig langs de barrière, zodat ze naar de paaigronden in de Sargassozee kunnen trekken. 

Het doel van het project Paling Over De Dijk is om de palingstand te verbeteren en is een samenwerking tussen Vattenfall en de palingsector. Volwassen palingen gaan in het trekseizoen richting zee. De waterkrachtcentrales van Vattenfall en de stuwen bij Alphen in de Maas en Maurik in de Rijn belemmeren dat. Daarom worden de vissen onder toezicht van onafhankelijke sportvissers opgevangen, gewogen en geteld, en voorbij de barrière weer vrijgelaten. Begin september hielpen vissers op die manier al honderden geslachtsrijpe palingen, waarvan sommige een meter lang en 10 cm dik, op weg.

Palingstand

Sinds de start van het project in 2013, stijgen de aantallen palingen bij de centrales. Het is een stijgende trend die ook wordt waargenomen elders in Nederland, maar ook in Zuid-Europa waar de jonge palingen zich ophopen aan de kusten. De stijgingen tonen aan dat, na de invoering van het Europese Aalbeheerplan in 2009, de maatregelen effect hebben; het gaat beter met de palingstand. Het project Paling Over De Dijk levert een flinke bijdrage aan de uittrek van springlevende, geslachtsrijpe palingen. Inmiddels worden dergelijke projecten naar Nederlands voorbeeld op meerdere plekken in de wereld toegepast. Het project duurt nog voort tot het einde van het trekseizoen, rond eind november.

Stichting DUPAN organiseert jaarlijks, tijdens het trekseizoen van palingen van september tot en met november, het project Paling Over De Dijk. Beroepsvissers helpen geslachtsrijpe palingen langs gemalen en waterkrachtcentrales. Daarmee voorkomen ze dat palingen gewond of gedood worden door pompen of turbines van deze obstakels. De palingen trekken naar de Noordzee en zwemmen de Atlantische oceaan over naar de Sargassozee, het gebied van de Bermudadriehoek om zich voort te planten. 

Vattenfall ondersteunt het project. Ook laat de energieleverancier onderzoek doen naar mogelijkheden om de barrièrewerking van de centrales technisch op te lossen, zodat de vissen zelf de centrales ongestoord kunnen passeren.

Altijd op de hoogte blijven?