Promotieonderzoek over gevolgen pulstechniek

25 april 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Willem den Heijer

Pim Boute promoveert vandaag, 25 april, aan Wageningen University & Research (WUR) met zijn proefschrift ‘Effecten van elektrische stimulatie op mariene organismen’. Volgens zijn onderzoek ervaren zeedieren geen aanzienlijke neveneffecten van de elektrische puls. Hij ziet voldoende aanleiding om de pulstechniek verder te onderzoeken.

Voor zijn proefschrift onderzocht Boute negentien vissoorten en zes ongewervelden. “We hebben zowel laboratoriumexperimenten uitgevoerd als veldmonsters genomen van vissersschepen voor nadere analyses in het lab”, vertelt hij aan RTV Noord. “Ook hebben we computersimulaties van het elektrische veld gedaan.” Hieruit blijkt dat de kabeljauw gevoelig is. De elektrische puls kan bij deze vis een gebroken wervelkolom en interne bloedingen veroorzaken.

Pulsverbod

Het Europees Parlement stemde in 2018 in met een verbod op de puls. Volgens tegenstanders veroorzaakt methode veel schade. Al het zeeleven zou uit een gebied zijn verdwenen als er gevist is met de puls. Nederlandse vissers noemen de methode juist duurzaam en innovatief. Zij wezen daarbij op de wetenschap die hun claims ondersteund. Mei 2020 publiceerde de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) nog een advies, waarin zij stelden dat “het gebruik van de pulskor bij de tongvisserij de impact op het ecosysteem en milieu vermindert. De puls is minder schadelijk dan vissen met de boomkor.”

Bron: RTV Noord

Altijd op de hoogte blijven?