‘Pulskor beter voor zeebodem dan boomkor’

Vismagazine_Pulsvisserij

Volgens internationale experts is vissen met de pulskor minder schadelijk voor natuur en milieu dan met de traditionele boomkor. Dat zou blijken uit een onafhankelijk ecologisch advies van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). ICES vergeleek, op verzoek van Nederland, bestaand onderzoek van Wageningen University & Research, Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Belgische studies. Volgens minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) is het 'kraakhelder' dat de pulsvisserij een duurzame innovatie is.

Eerder dit jaar stemde het Europees Parlement voor een totaalverbod op pulsvissen. Pulsvissen is nu alleen nog toegestaan voor wetenschappelijk onderzoek; alle 84 Nederlandse pulskorvissers doen daaraan mee. Schouten wil het rapport gebruiken om het verbod van tafel te krijgen: "Dat is geen eenvoudig traject, maar de conclusies van deze gerenommeerde internationale organisatie maakt onze zaak wel sterker,” aldus de minister.

Europarlementariër Bas Eickhout houdt een slag om de arm: "Met dit rapport zou het totaalverbod van tafel kunnen gaan vanwege het milieu, maar alles komt hiermee niet goed. Want de discussie ging ook over de bedreiging voor de kleinschalige visserij door de pulskor, en dat probleem lost dit rapport niet op."

Bron: Foodlog

Lees ook
Vissers steunen boerenprotest in Den Haag

Vissers steunen boerenprotest in Den Haag

Zeker honderd vissers uit onder andere Zoutkamp, Wieringen, Texel, Den Helder, Urk, Goedereede en Tholen hebben op 19 februari het boerenprotest in Den Haag ondersteund. Protesteerden de boeren vooral tegen het stikstofbeleid van het kabinet en de houding van de ngo’s, de vissers lieten hun stem horen tegen de duizenden windmolens die hen straks van...

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Niet alleen de boeren gaan woensdag 19 februari naar Den Haag. Ook de vissers komen, laat EMK weten. "Vissers komen ernstig in de knel door de industrialisatie op zee met 22.500 windmolens en natuurorganisaties die daarbovenop met zeereservaten natuurcompensatie afdwingen", staat te lezen in het persbericht van EMK.

Onderzoekers vragen visbranche om hulp

Onderzoekers vragen visbranche om hulp

Biodiversity Centre Naturalis en het LUCAS (Leiden University Centre for the Arts in Society) zijn bezig met een onderzoek naar naar de biodiversiteit van de Nederlandse en Vlaamse wateren. Voor de identificatie van vissen op schilderijen hebben ze hulp nodig van mensen uit de visbranche.