‘Pulskor beter voor zeebodem dan boomkor’

Vismagazine_Pulsvisserij

Volgens internationale experts is vissen met de pulskor minder schadelijk voor natuur en milieu dan met de traditionele boomkor. Dat zou blijken uit een onafhankelijk ecologisch advies van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). ICES vergeleek, op verzoek van Nederland, bestaand onderzoek van Wageningen University & Research, Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Belgische studies. Volgens minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) is het 'kraakhelder' dat de pulsvisserij een duurzame innovatie is.

Eerder dit jaar stemde het Europees Parlement voor een totaalverbod op pulsvissen. Pulsvissen is nu alleen nog toegestaan voor wetenschappelijk onderzoek; alle 84 Nederlandse pulskorvissers doen daaraan mee. Schouten wil het rapport gebruiken om het verbod van tafel te krijgen: "Dat is geen eenvoudig traject, maar de conclusies van deze gerenommeerde internationale organisatie maakt onze zaak wel sterker,” aldus de minister.

Europarlementariër Bas Eickhout houdt een slag om de arm: "Met dit rapport zou het totaalverbod van tafel kunnen gaan vanwege het milieu, maar alles komt hiermee niet goed. Want de discussie ging ook over de bedreiging voor de kleinschalige visserij door de pulskor, en dat probleem lost dit rapport niet op."

Bron: Foodlog

Lees ook
Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Californische krabvissers testen momenteel een nieuw lijnloos visgerei. De vissers ontwikkelden deze nieuwe krabbenfuik samen met marien biologen en technici om de bedreigde bultrugwalvissen voor de kust te beschermen. Dat meldt The New Food Economy. De Bultrugwalvissen migreren ieder jaar van de tropische wateren bij Mexico en Centraal Amerika naar...

Verenigd Koninkrijk ligt op ramkoers met EU

Verenigd Koninkrijk ligt op ramkoers met EU

Als het aan de nieuwe Britse premier Boris Johnson ligt, worstelt het Verenigd Koninkrijk zich zo snel mogelijk los van de Europese Unie, desnoods zonder overeenkomst. Dankzij hem ligt het land al enkele weken op ramkoers met de EU. De visserijsector weet nog niet wat haar te wachten staat.

Zeebodem

Zeebodem

Het lijkt er op dat de Rijksoverheid geld gaat verdienen aan de zeebodem. Niet voor wat er in zit, maar voor wat er op staat. Denk daarbij aan het verhuren van de zeebodem zoals dat feitelijk ook met de mosselpercelen op de Waddenzee het geval is. De waarde van de zeebodem is duidelijk in kaart gekomen nu de windmolens er in steeds groteren getale komen....