‘Pulskor beter voor zeebodem dan boomkor’

Vismagazine_Pulsvisserij

Volgens internationale experts is vissen met de pulskor minder schadelijk voor natuur en milieu dan met de traditionele boomkor. Dat zou blijken uit een onafhankelijk ecologisch advies van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). ICES vergeleek, op verzoek van Nederland, bestaand onderzoek van Wageningen University & Research, Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Belgische studies. Volgens minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) is het 'kraakhelder' dat de pulsvisserij een duurzame innovatie is.

Eerder dit jaar stemde het Europees Parlement voor een totaalverbod op pulsvissen. Pulsvissen is nu alleen nog toegestaan voor wetenschappelijk onderzoek; alle 84 Nederlandse pulskorvissers doen daaraan mee. Schouten wil het rapport gebruiken om het verbod van tafel te krijgen: "Dat is geen eenvoudig traject, maar de conclusies van deze gerenommeerde internationale organisatie maakt onze zaak wel sterker,” aldus de minister.

Europarlementariër Bas Eickhout houdt een slag om de arm: "Met dit rapport zou het totaalverbod van tafel kunnen gaan vanwege het milieu, maar alles komt hiermee niet goed. Want de discussie ging ook over de bedreiging voor de kleinschalige visserij door de pulskor, en dat probleem lost dit rapport niet op."

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vis in de media | Week 12-2023

Vis in de media | Week 12-2023

Protesten Duitse garnalenvissers, Minister Piet Adema over de toekomst van de garnalenvisserij en pilot plantaardige proteïne voor zalm. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Wat staat er op het programma van de Nationale Kennisdag Visserij 2023

Wat staat er op het programma van de Nationale Kennisdag Visserij 2023

Kennisplatform Vistikhetmaar organiseert samen met het Visserij Innovatie Netwerk op 24 maart bij het Scheepvaart en Transportcollege in Rotterdam de Nationale Kennisdag Visserij 2023. Het programma staat in het teken van voedsel uit de zee.

Nooit verloren

Nooit verloren

Voor de visserijsector tekent zich een inktzwart scenario af. Nederlandse vissers roepen de noodtoestand uit en vragen koning Willem Alexander in een brandbrief om hulp. De vissers vrezen voor de toekomst van de sector.