'Alle pulsvissers doen inmiddels mee met onderzoek’

Vismagazine_Pulsvisserij

De afgelopen dagen verschenen er verschillende berichten in de media over de pulsvisvergunningen. Nederland zou tientallen extra vergunningen hebben geregeld in Brussel onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek zou vervolgens niet zijn uitgevoerd. Minister Carola Schouten sprak dit 27 maart in de Tweede kamer tegen.

Volgens de minister gaf de Europese Commissie zelf toestemming voor meer pulsvisserij. Bij de afgave van deze vergunningen was duidelijk dat het wetenschappelijk onderzoek nog niet op gang was gekomen. Ze bevestigde dat inmiddels alle 84 schepen met een vergunning meewerken aan het wetenschappelijk onderzoek, maar dat is niet meteen vanaf de verstrekkingsdatum zo geweest.

Ook de kritiek dat er teveel vergunningen zouden zijn afgegeven legde de minister uit. Dat kwam door "de druk van een meerderheid van de Tweede Kamer" om zoveel mogelijk vergunningen te verstrekken.

Januari 2018 stemde de meerderheid van het Europees Parlement tegen de pulsvisserij. Minister Schouten hoopt de komende tijd de andere lidstaten er van te overtuigen om dit verbod van tafel te halen. In 2019 lopen veel pulsvisvergunningen af en moet Nederland verlengingsaanvragen indienen bij de Europese Commissie.

Lees alles over de pulsvisserij in ons dossier!

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vissers woedend over Europees plan voor verbod bodemvisserij in beschermde natuurgebieden

Vissers woedend over Europees plan voor verbod bodemvisserij in beschermde natuurgebieden

De Europese Commissie is van plan om de bodemberoerende visserij in de beschermde natuurgebieden op zee te verbieden. In het actieplan dat Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius presenteerde staat dat Europa deze gebieden tot 2030 stapsgewijs wil sluiten.

Vis in de media | Week 6-2023

Vis in de media | Week 6-2023

De Nederlandse Vissersbond over het Noordzeeakkoord, Vishandel De Meerpaal stapt over op ambulante handel en problemen rondom de bouw van de Visserij Experience in Breskens. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Europese commissie wil bodemvistuig uitbannen

Europese commissie wil bodemvistuig uitbannen

De Europese Commissie wil de visserij reguleren via ingrijpende milieuwetgeving en met een stappenplan bodemvistuigen uitbannen. Producten als witvis, garnalen en schaal- en schelpdieren moeten in de toekomst uit landen als Rusland, Noorwegen en China komen. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid is onderdeel van het European Bottom Fisheries Alliance...