Restaurant Het Gouden Kalf ambassadeur Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Het Gouden Kalf_Noordzeevis uit Scheveningen

Foto: Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Het Gouden Kalf ontving een oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Deze kreeg het restaurant vanwege het met passie aanbieden van vis uit de Noordzee op hun menukaart en de drive om meer bekendheid te geven aan het product. Suzanne van der Pijll, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, overhandigde de oorkonde op woensdag 6 oktober aan eigenaar Niels Schavemaker.

Gevestigd in de Tweede Haven van Scheveningen kijkt Het Gouden Kalf uit op de monumentale haringlogger SCH 236 'Noordster'. Het concept van het restaurant is net even wat anders dan men gewend is. Het Gouden Kalf heeft namelijk elke dag een nieuw menu. Niels: "We serveren elke dag een 3- of 5-gangen diner. Dit is elke dag weer een geheel nieuw menu dat we die dag bedenken. Zo kunnen we altijd optimaal gebruik maken van producten die seizoensgebonden zijn en Noordzeevis uit Scheveningen sluit daar naadloos op aan."

Flyshootmethode

Niels snapt goed hoe het reilt en zeilt in de vissector. Hij is mee wezen vissen op een kotter en is een paar jaar visinkoper geweest voor een groot bedrijf. Hij heeft veel ochtenden doorgebracht in de veilingbanken van de Scheveningse visafslag. "Zelf kies ik altijd graag voor Noordzeevis die met de flyshootmethode* gevangen is. Hier zitten vaak leuke soorten bij voor in het restaurant en het is van super kwaliteit."

Inmiddels is Niels al 20 jaar horecaondernemer, maar toch neemt hij nog dagelijks een kijkje bij de bedrijven rond de Scheveningse visafslag om te kijken wat er aangeboden wordt. "Een bestellijst laat niet alles zien en als je langsgaat, dan zie je echt wat er allemaal te koop is", aldus de horecaondernemer.  

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In onze Noordzee leven ongeveer 220 verschillende vissoorten. Op ongeveer 30 soorten wordt commercieel gevist. De meeste vissen die Nederlanders eten komen niet uit de Noordzee. Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90 procent geëxporteerd, terwijl soorten als zalm, tonijn, tilapia en pangasius worden geïmporteerd. "En dat is jammer aangezien wij zelf een kustland zijn met de Noordzee als achtertuin", aldus Stichting Noordzee uit Scheveningen.

*Flyshootvisserij is een visserijmethode waarbij gevist wordt in de waterkolom en de vis maar tien minuten in het net zit. Hierdoor is de vis van uitstekende kwaliteit.

Dossiers
Lees ook
Oosterscheldevis bij Ambachtsheerlijkheid

Oosterscheldevis bij Ambachtsheerlijkheid

Ze vangen zelf een groot deel van hun vis, hebben een eigen rokerij en verkopen drie dagen per week hun vis vanuit een kleine winkel. Bij Ambachtsheerlijkheid in Yerseke hebben beide compagnons, zwagers Raymond de Kunder en Jaco Steketee, inmiddels een vaste klantenkring opgebouwd. Vooral hun Oosterscheldekreeft en -paling zijn gewild. Mosselen zijn...

Vishandel de Jager krijgt oorkonde Noordzeevis uit Scheveningen

Vishandel de Jager krijgt oorkonde Noordzeevis uit Scheveningen

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen heeft een nieuwe ambassadeur. Vishandel de Jager ontving dinsdag 10 augustus de oorkonde van de stichting vanwege het prominent en met passie aanbieden en onder de aandacht brengen van Noordzeevis uit Scheveningen.

Vishandel Ed Toet & Zn. krijgt oorkonde Noordzeevis uit Scheveningen

Vishandel Ed Toet & Zn. krijgt oorkonde Noordzeevis uit Scheveningen

Scheveningse vishandel Ed Toet & Zn. heeft de oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen ontvangen. Voorzitter Matthijs den Heijer overhandigde deze aan Ed Toet vanwege zijn passie voor vis uit de Noordzee en zijn drive om meer bekendheid aan lokaal gevangen vis te geven.