Rivierkreeft in opmars in Nederland

Rivierkreeft_foto MIchel Verschoor 1

Foto: Michel Verschoor

De rivierkreeft is bezig aan een stevige opmars in Nederland. Is het dier een plaag of biedt het (culinaire) kansen voor Nederlandse vissers, viswinkels, restaurants en de consument? Steeds meer partijen nemen deel aan het bestrijden van de rivierkreeft. Het marktaanbod zal de komende jaren toenemen maar er zijn toch wat beren op de weg.

De exotische (Amerikaanse) rivierkreeft rukt op in Nederland. Ecologen en exotenbestrijders spreken al jaren van een plaag. De kreeftenbeestjes hebben het voorzien op waterplanten, vreten complete sloten en plassen kaal, ondermijnen oevers, woelen de bodem om en bedreigen zo de waterkwaliteit en de biodiversiteit.

Beroepsbinnenvissers zien dat anders en spreken liever over een exotische verrassing die kansen biedt voor wat extra inkomsten en die een verrijking is van het culinaire zoetwateraanbod. “Vermijd liever termen als plaag, ongewenst en invasief en dergelijke suggestieve larie”, benadrukt kreeftenpionier André Blokland. “Alle Hollandse rivierkreeft is hier geboren en getogen. Zowel de rode, gestreepte, geknobbelde als gevlekte variant. En verser, smaakvoller, betrouwbaarder, traceerbaarder, natuurzuiverder en regionaler krijg je het niet in viswinkel of restaurant.”

Meer weten over de rivierkreeft in Nederland? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 9-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vismagazine en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw!

 

Lees ook
Masterclass Ondernemerschap in de blauwe economie

Masterclass Ondernemerschap in de blauwe economie

De Masterclass Ondernemerschap in de blauwe economie start 27 januari. Deze serie van lezingen is een project dat practor Geert Hoekstra vanuit het practoraat Visserij, innovatie en ondernemerschap van ROC Friese Poort met Wageningen University & Research en partners is aangegaan.

Top 10 recepten uit Vismagazine

Top 10 recepten uit Vismagazine

Het jaar 2021 zit er bijna op. We tellen af naar 2022 met de meest populaire artikelen van het afgelopen jaar. Met vandaag de top 10 recepten van Vismagazine.

Top 10 meest gelezen artikelen op Vismagazine

Top 10 meest gelezen artikelen op Vismagazine

In aanloop naar 2022 kijken we terug op het afgelopen jaar. Welke artikelen werden het meest gelezen op onze website? Wat lazen de bezoekers van onze website in 2021. Hier de top 10 meest gelezen artikelen van 2021.