Rivierkreeft in opmars in Nederland

Rivierkreeft_foto MIchel Verschoor 1

Foto: Michel Verschoor

De rivierkreeft is bezig aan een stevige opmars in Nederland. Is het dier een plaag of biedt het (culinaire) kansen voor Nederlandse vissers, viswinkels, restaurants en de consument? Steeds meer partijen nemen deel aan het bestrijden van de rivierkreeft. Het marktaanbod zal de komende jaren toenemen maar er zijn toch wat beren op de weg.

De exotische (Amerikaanse) rivierkreeft rukt op in Nederland. Ecologen en exotenbestrijders spreken al jaren van een plaag. De kreeftenbeestjes hebben het voorzien op waterplanten, vreten complete sloten en plassen kaal, ondermijnen oevers, woelen de bodem om en bedreigen zo de waterkwaliteit en de biodiversiteit.

Beroepsbinnenvissers zien dat anders en spreken liever over een exotische verrassing die kansen biedt voor wat extra inkomsten en die een verrijking is van het culinaire zoetwateraanbod. “Vermijd liever termen als plaag, ongewenst en invasief en dergelijke suggestieve larie”, benadrukt kreeftenpionier André Blokland. “Alle Hollandse rivierkreeft is hier geboren en getogen. Zowel de rode, gestreepte, geknobbelde als gevlekte variant. En verser, smaakvoller, betrouwbaarder, traceerbaarder, natuurzuiverder en regionaler krijg je het niet in viswinkel of restaurant.”

Meer weten over de rivierkreeft in Nederland? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 9-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vismagazine en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw!

 

Lees ook
Meer duidelijkheid rondom regels na Brexit

Meer duidelijkheid rondom regels na Brexit

Vlak voor de kerst bereikten de EU en het Verenigd Koninkrijk eindelijk een akkoord. Voor de visserij geldt een overgangsperiode van 5,5 jaar. De EU-vissers mogen nog wel in de Britse wateren vissen, maar mogen minder vangen. Inmiddels is er meer duidelijkheid over hoe dit vissen er precies uit komt te zien.

Tijdelijk akkoord over de vangstquota eerste kwartaal 2021

Tijdelijk akkoord over de vangstquota eerste kwartaal 2021

De lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de vangstquota. Vissers mogen in het eerste kwartaal van 2021 25 procent van de Total Allowable Catch (TAC’s) die golden in 2020 opvissen. Er zijn nog geen afspraken voor de rest van het jaar vanwege de lopende Brexit-onderhandelingen. Dat maakt het ministerie van Landbouw, Natuur en...

Brexit

Brexit

Het zijn roerige tijden in de visserij. De vangstquota 2021 voor de Baltische Zee, de Oostzee, zijn vastgesteld. Dat gebeurt aan de hand van advies van biologen en daarna wordt een politiek akkoord gemaakt. Dat is elk jaar overal het geval, voor alle EU-wateren.