RIVM: eet één keer per jaar vis uit de Westerschelde

Westerschelde_pixabay

Foto: Marcel Smit/Pixabay

Er zit te veel pfas in de Westerschelde. Uit onderzoek van het RIVM blijkt nu dat het niet verstandig is om vaker dan één keer per jaar vis uit de Westerschelde te eten. De vissen nemen zoveel van de schadelijke stof op dat bij consumptie van een kleine hoeveelheid de pfas-normen al worden overschreden.

Het RIVM startte in november met een onderzoek naar het pfas-gehalte in de Westerschelde. Dit moet duidelijkheid geven over hoeveel vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde consumenten veilig kunnen eten. Op verzoek van de Provincie Zeeland kwam het RIVM op 24 februari met een tussentijdse risicobeoordeling. Hiervoor gebruikte het RIVM een beperkt aantal PFAS-concentraties in oude monsters. Het onderzoek loopt nog en de defintitieve resultaten moeten voor de zomer verschijnen.

De adviezen gelden vooral voor sportvissers, aangezien er op de Westerschelde bijna niet professioneel gevist wordt. "Misschien een enkel dagvissertje, maar niet op grote schaal", zegt een woordvoerder van het Nederlands Visbureau tegen Omroep Zeeland.

De adviezen van het RIVM komen op het volgende neer. Consumenten kunnen jaarlijks maximaal één grote portie vis of twee grote porties garnalen eten. Mosselen kunnen maximaal veertig keer per geconsumeerd worden. Voor oesters geldt honderd keer per jaar.

Bron: NOS / Omroep Zeeland

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vis in de media - week 5-2023

Vis in de media - week 5-2023

De toekomst van de haven van Den Oever, visvervangers op basis van rijst en dolfijnen en vissers werken samen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Kennemervis Groep nieuwe partner Good Fish

Kennemervis Groep nieuwe partner Good Fish

Good Fish heeft een nieuwe partner: Kennemervis Groep. In het kader van dit partnerschap stopt het Spakenburgse bedrijf met de verkoop van vijf soorten rode vis op de VISwijzer. In 2027 wil de Kennemervis Groep helemaal geen rode vis meer verkopen.

Grote getallen

Grote getallen

Hoopgevende verhalen, daar lees ik er graag veel van. En hoewel artikelen over verregaande techniek mensen angst kunnen inboezemen (waar moet het heen met al die leerlingen die hun werkstukken nu door een nieuwe chatbot kunnen laten schrijven en sterker nog: bestaat mijn baan straks nog wel als het zo makkelijk wordt om teksten te maken?), kan big data...