RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Westerschelde_pixabay

Foto: Pixabay

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

De herberekeningen voerde het RIVM uit nadat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een gezondheidskundige grenswaarde voor PFAS heeft bepaald. PFAS kan volgens EFSA al bij lagere inname schadelijk zijn voor de gezondheid.

Nieuwe grenswaarden

De nieuwe grenzen bepalen dat er veel minder PFAS in oppervlaktewater mag zitten dan volgens de bestaande normen. De risicowaarden zijn met 12 tot 160 keer naar beneden bijgesteld. De nieuwe grens voor PFOS is 7 picogram per liter, tweeënnegentig keer minder dan de huidige grens. De risicogrens voor PFOA gaat naar 0,3 ng/l, honderdzestig keer zo weinig. En de nieuwe waarde van GenX wordt 10 ng/l, bijna twaalf keer minder. Het ministerie van Infrastructuur& Waterstaat moet deze nieuwe waarden nog aannemen. Welke gevolgen dit eventueel voor de visserij gaat hebben is nog onbekend.

Voorkomen

“Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er minder PFAS in de leefomgeving terechtkomen”, meldt het RIVM. “Daarom werkt het RIVM in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mee aan een Europees voorstel om de productie, het gebruik en de verkoop van PFAS aan banden te leggen. Omdat PFAS heel langzaam afbreken, blijven ze nog jarenlang in onze leefomgeving aanwezig. Daarom werkt de overheid er ook aan om het contact met deze stoffen zoveel mogelijk te voorkomen. De kennis over PFAS en gezondheid is en blijft in ontwikkeling. Het RIVM doet onder andere onderzoek naar PFAS in bodem, drinkwater en moestuinen.”

Bron: RIVM

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
AMfish innoveert met een fruit- en kruidenextract om voedselveiligheid van gebakken vis te waarborgen

AMfish innoveert met een fruit- en kruidenextract om voedselveiligheid van gebakken vis te waarborgen

AMfish is een toonaangevende producent van visspecialiteiten die vallen onder de categorie "ready-to-heat". AMfish is trots op het leveren van smaakvolle convenience visspecialiteiten die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van voedselveiligheid.

Zwaar de dupe van 3M

Zwaar de dupe van 3M

Het is buiten elke denkbare werkelijkheid; een bedrijf loost zwaar vergif op de Westerschelde. In het bijzonder de vissers, naast recreanten en omwonenden, zijn de dupe. Je mag er verstandelijk gezien niet zwemmen en niet vissen.

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.